PSV wisselt net op tijd en ontsnapt na eerste helft tegen Vitesse

21 februari 2021, 18:51

PSV kan met een goed gevoel richting de return van de Europa League en de kraker tegen Ajax van volgende week. Daar had het zondagmiddag echter wel diverse invallers voor nodig, want Roger Schmidt had zijn basisopstelling volledig op de schop gegooid. Armando Broja had Vitesse wel nog op voorsprong geschoten, maar invallers Donyell Malen en Mario Götze (2x) maakten het verschil. 

De situatie van beide ploegen deed een beetje denken aan een slechte variant van de Telfort-reclames. Iets in de trant van: wie had dat gedacht, van titeldromen naar crisis voorkomen. Zowel PSV als Vitesse won namelijk slechts één van de laatste vijf officiële wedstrijden. Dat is toch een curriculum vitae waarmee je doorgaans niet wordt aangenomen als titelkandidaat. Vitesse heeft wel het geluk dat die ene gewonnen wedstrijd de kwartfinale van de beker was, waardoor er nog volop uitzicht is op een hoofdprijs.

Voor de Eindhovenaren is dat uitzicht afgelopen donderdag belemmerd door een flinke mistbank. De 4-2 nederlaag in de Europa League tegen Olympiakos betekent een zeer beroerde uitgangspositie voor de return van komende donderdag. Toch moest de focus eerst op de ontmoeting met Vitesse, want de strijd om de tweede plek, die goed is voor voorronde Champions League, lag in ieder geval nog volledig open. In die strijd kan het voorlopig niet beschikken over Cody Gakpo, die een terugslag heeft gehad. Hierdoor ligt hij er nog minstens een maand uit en moet hij zelfs onder het mes als het niet goed herstelt.

De wedstrijden in Europa waren voor Schmidt reden genoeg om de basiself eens flink met het operatiemes te bewerken. Zo waren er basisplaatsen voor Erick Gutiérrez, Adrian Fein, Yorbe Vertessen, Nick Viergever en Mauro Junior op linksback. Met onder meer Malen, Mario Götze, Philipp Max en Jordan Teze kon de bank met recht een extra wapen worden genoemd. Bij Vitesse keerde sterspeler Oussama Tannane op tijd terug nadat hij vorige week geblesseerd uitviel.

De misser van de jonge Belg komt ongetwijfeld terug in een compilatie met onbegrijpelijke missers, maar Vitesse-spits Broja deed daar een kwartier later nog een schepje bovenop. Hij profiteerde van geklungel van Pablo Rosario, maar schoot voor een eveneens open doel op de paal. Net als de wedstrijd eerder op de dag tussen Twente en Feyenoord, werd ook deze kraker een absoluut foutenfestijn. Een moment later leek Erick Gutierrez namelijk een strafschop weg te geven, door de ontsnapte Broja in de rug te duwen. De overtreding eindigde echter net buiten de zestien, waardoor de VAR adviseerde om de bal erbuiten te leggen.

Onder andere Malen moest invulling geven aan die formatie en deed dat met verve. Hij schoot namelijk na het uitkaatsen van Eran Zahavi met scherp en produceerde zo de 1-1. Scoren in een thuisduel tegen Vitesse was voor hem overigens geen unicum, in de vorige editie maakte hij er namelijk nog vijf. Malen was ook in het restant veruit de gevaarlijkste speler, maar Pasveer revancheerde zich knap van twee foutjes eerder in de wedstrijd. Toch stond Malen aan de basis van de bevrijdende tweede treffer. Hij bewaarde goed het overzicht en de eveneens ingevallen Götze tikte simpel binnen. Twee minuten later gooide de Duitser de wedstrijd ook nog in het slot, nadat hij profiteerde van een geniaal hakje van Zahavi.

Opstellingen en beoordelingen*:

PSV: Yvon Mvogo 6,5; Mauro Junior 5 (65. Ryan Thomas 6,5), Timo Baumgartl 6, Pablo Rosario 5, Nick Viergever 6 (89. Jordan Teze -), Denzel Dumfries 6,5; Adrian Fein 5 (45. Philipp Max 6), Ibrahim Sangaré 6,5, Erick Gutiérrez 5,5 (45. Donyell Malen 7,5); Yorbe Vertessen 4,5 (65. Mario Götze 7), Eran Zahavi 7.

Vitesse: Remko Pasveer 5,5; Maximilian Wittek 5,5, Jacob Rasmussen 5,5, Riechedly Bazoer 6, Danilho Doekhi 5, Eliazer Dasa 6,5; Matus Bero 5, Oussama Tannane 5 (75. Oussama Darfalou -), Sondre Tronstad 5,5; Loïs Openda 6 (63. Idrissa Toure 6), Armando Broja 6 (85. Daan Huisman -).

Man of the match: Donyell Malen

*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen