Europese campagne leverde Ajax meer dan 50 miljoen op

16 april 2021 – Nu Ajax is uitgeschakeld in de Europa League, is het tijd om de balans om te maken. Financieel heeft de koploper van Nederland in ieder geval goede zaken gedaan door de kwartfinale te halen. Er is namelijk 50,6 miljoen euro bij elkaar gespeeld door de ploeg van Erik ten Hag. Gezegd moet wel worden dat die inkomsten vooral in de Champions League bij elkaar zijn gespeeld.

Europese campagne leverde Ajax meer dan 50 miljoen op

In het recordseizoen van Ajax twee jaar terug verdiende Ajax zo'n 95 miljoen euro, door de prestaties in de Champions League. Dat toernooi is sowieso zeer lucratief. Ajax haalde dit seizoen namelijk ook het meeste geld binnen in het miljardenbal. De startpremie in dat toernooi bedroeg 15,3 miljoen euro en de twee zeges die werden behaald, zorgden voor nog eens 5,4 miljoen euro. Ook werd er een keer gelijkgespeeld, wat ook 900.000 euro aan inkomsten betekende.

Daarnaast werd er ook geld verdiend met de coëfficiëntenpremie. Op basis van prestaties uit de afgelopen tien jaar, kreeg de Nederlandse club iets minder dan twintig miljoen euro op de rekening. Daarnaast werd ook nog geld gepakt via de zogenaamde marketpool. Dat potje met geld heeft onder meer te maken met de tv-gelden.

In de Europa League zijn de inkomsten een stuk lager. Ajax stroomde in de tweede ronde in en kreeg 500.000 euro als startgeld in dat toernooi, waarna het halen van de kwartfinales de club 1,5 miljoen euro opleverde. Uiteindelijk verdiende Ajax in de Europa League een bedrag van 3,1 miljoen euro, een bedrag dat in schril contrast staat met de 47,5 miljoen die verdiend is in de Champions League.

Ajax

gerelateerd