Promotierace tot laatste duel spannend na misstap Graafschap

7 mei 2021 – De Graafschap is er vrijdagavond niet in geslaagd zich te verzekeren van Eredivisievoetbal. De ploeg moest daarvoor winnen bij Jong Ajax, maar bleef steken op een 1-1 gelijkspel. Door overwinningen van de drie achtervolgers maken in de laatste speelronde nog liefst vier ploegen kans op het directe promotie-ticket.

Promotierace tot laatste duel spannend na misstap Graafschap

"Nu moeten we het afmaken", zei De Graafschap-trainer Mike Snoei vorige week na het 1-1 gelijkspel in de topper tegen SC Cambuur. Met het daar behaalde punt was één overwinning voldoende om directe promotie naar de Eredivisie veilig te stellen. Daarvoor had het nog twee wedstrijden, maar het liefst zou het vanavond tegen Jong Ajax al beslist zijn. Op die manier zou voorkomen worden dat achtervolgers Almere City, Go Ahead Eagles en NAC Breda nog voor spanning konden zorgen.

Die spanning kon het echter niet direct wegnemen. Het was verrassend genoeg zelfs de thuisploeg die op voorsprong kwam via een doelpunt van Kenneth Taylor. De promotie die zo dichtbij leek, was opeens verre van zeker. Te meer omdat achtervolger Go Ahead Eagles al vroeg op voorsprong kwam tegen NEC. Ook Almere City (tegen Jong FC Utrecht) en NAC Breda (tegen MVV) volgden al snel en dus was het aan de Doetinchemmers om het om te draaien.

De tweede helft was zo'n twintig minuten beter toen de bevrijdende gelijkmaker ook viel. Toine van Huizen kopte uit een vrije trap in de verre hoek binnen: 1-1. Het was aan het aluminium te wijten dat de ploeg op dat moment nog niet op voorsprong stond. Waar eerst Ralf Seuntjens de paal raakte, eindigde een poging van Elmo Lieftink vervolgens op de lat. 

Nog altijd was er van de andere velden geen beter nieuws voor De Graafschap. Mounir El Allouchi had namens NAC Breda inmiddels van afstand de score verdubbeld, nadat hij eerder uit een strafschop ook zelf de 1-0 binnenschoot. Go Ahead Eagles had de vroege voorsprong niet meer uit handen gegeven en stond na penalty's aan beide kanten met 2-1 voor. En Almere City had - ondanks een vroege gemiste strafschop - weinig moeite met Jong FC Utrecht (1-3).

De tussenstanden daar zouden niet meer veranderen. Dat gold ook voor die in Amsterdam, nadat De Graafschap in de acht (!) minuten extra tijd nog enkele enorme kansen miste. Zo werd een inzet van Ted van de Pavert van de lijn gehaald, waarna Jasper van Heertum voor een leeg doel de bal niet tussen de palen kreeg. Zodoende is De Graafschap nog niet zeker van directe promotie en zal het er aanstaande woensdag in de laatste speelronde om spannen wie het ticket binnensleept. De Doetinchemmers hebben nog altijd genoeg aan een overwinning, maar een nieuwe misstap tegen Helmond Sport kan ze fataal worden.

Go Ahead Eagles (2 punten verschil), Almere City (2) en NAC Breda (3) zullen dan een laatste poging doen om het Eredivisie-ticket voor de neus van De Graafschap weg te kapen. Eerstgenoemde doet dat op bezoek bij Excelsior, Almere City ontvangt Jong PSV en NAC Breda neemt het in een uitwedstrijd op tegen kampioen SC Cambuur.

Keuken Kampioen Divisie

gerelateerd