Wijnaldum draagt in Boedapest speciale band tegen discriminatie

22 juni 2021 – Georginio Wijnaldum zal in Boedapest namens Oranje een speciale aanvoerdersband dragen. Daarop staat de tekst 'One Love, voetbal verbindt', een uiting tegen discriminatie. De afgelopen dagen was er rond het EK veel te doen over dergelijke statements.

Wijnaldum draagt in Boedapest speciale band tegen discriminatie

"Met het dragen van deze band willen wij als Oranje benadrukken dat wij staan voor inclusiviteit en verbinding", liet Wijnaldum weten tegenover de NOS. "We zijn tegen elke vorm van uitsluiting en discriminatie. Wij hopen zo iedereen die zich waar ter wereld gediscrimineerd voelt, te steunen." Het OneLove-logo verscheen eerder ook op warming-upshirts van Oranje, voor het eerst bij het oefenduel tegen Spanje in november 2020. 

Oranje speelt zondag de achtste finale van het EK in Boedapest (de tegenstander moet nog bekend worden). In Hongarije - een land dat bekritiseerd wegens onder meer een nieuwe wet tegen het homohuwelijk - is eerder woedend gereageerd op een dergelijk statement van Duitsland. Manuel Neuer droeg in de eerste twee duels namelijk een regenboogaanvoerdersband. De UEFA startte vervolgens een onderzoek, omdat dergelijke politieke statements verboden zouden zijn.

Het duel tussen Duitsland en Hongarije is dan ook extra beladen, te meer omdat Duitsland de Allianz Arena wilde verlichten in de kleuren van de regenboog. Dit statement is door de UEFA verboden, maar versterkte in Nederland wel de roep om een statement van Oranje. Daar lijkt de spelersgroep via aanvoerder Wijnaldum nu gehoor aan te geven.

Oranje

gerelateerd