Nederland treft Tsjechië definitief, weg naar halve finale ligt open

23 juni 2021 – Na oneindig veel rekenen, speculeren en voorspellen weet het Nederlands elftal definitief wie de tegenstander is in de achtste finales van het EK 2020. De ploeg van Frank de Boer neemt het op tegen Tsjechië, wat de uitslagen in Groep F later op de avond ook worden. Daarmee ligt de weg naar de halve finale definitief open voor Oranje, dat door de groepswinst van Zweden bovendien Spanje pas in de finale kan treffen. 

Nederland treft Tsjechië definitief, weg naar halve finale ligt open

In de achtste finales wordt in elk geval de nummer drie van de poule des doods ontlopen en dat is voor het Nederlands elftal erg fijn. Want als groepswinnaar 'beloond' worden met bijvoorbeeld Duitsland of Portugal als tegenstander in de achtste finales, was niet helemaal het scenario waarop De Boer zal hebben gehoopt. Nadat Zwitserland eerder deze week won van Turkije, was dat wel lang het scenario waarvoor gevreesd werd, maar dat is dus geen werkelijkheid is geworden.

Maar daarmee is het rekenen natuurlijk nog niet gestopt. Want als groepswinnaar van Groep C was voor Oranje al wel bekend welke twee ploegen het kan treffen in de kwartfinale: namelijk Wales of Denemarken. Die landen treffen elkaar als nummers twee komend weekend in de Johan Cruijff Arena en de winnaar van die wedstrijd, is de tegenstander van het Nederlands elftal (óf Tsjechië als het misgaat).

Zonder een absoluut topland te treffen, lonkt dus ook serieus de halve finale voor het Nederlands elftal via Oekraïne, Oostenrijk, Noord-Macedonië, Tsjechië en dus Wales/Denemarken. In de halve finale wacht waarschijnlijk wel een groot land, bijvoorbeeld Engeland of de nummer twee uit Groep F – die nog onbekend is. Deze toplanden kan Oranje in elk geval nog níet treffen voor de finale: België, Spanje en Italië. Omdat Zweden in blessuretijd nog won van Polen (3-2), werd het groepswinnaar en ging Spanje naar de zware kant. Als Frankrijk Groep F wint, is ook dat land pas in de finale een mogelijke tegenstander. 

Schema Nederlands elftal:
Achtste finale: Nederland – Tsjechië (27 juni om 18.00 uur – Boedapest)

Kwartfinale*: Wales/Denemarken – Nederland (3 juli om 18.00 uur – Bakoe)

Halve finale*: Engeland, Zweden, nummer twee Groep F nog onbekende nummer drie (7 juli 21.00 uur – Londen)

• = mits Nederland een ronde verder komt

Oranje

gerelateerd