'Van Gaal zet krabbel en moet Oranje naar WK leiden'

21 juli 2021 – De KNVB en Louis van Gaal hebben definitief een akkoord bereikt over zijn derde termijn als bondscoach van Oranje. De 69-jarige oefenmeester heeft volgens De Telegraaf een contract tot de winter van 2022 getekend, als het Nederlands elftal voor WK-goud hoopt te gaan. Henk Fraser en Danny Blind zullen gaan fungeren als zijn assistenten.

'Van Gaal zet krabbel en moet Oranje naar WK leiden'

De 69-jarige toptrainer gaat voor de derde keer aan de slag als bondscoach van Oranje. Eerder werkte hij tussen 2000 en 2002 en 2012 en 2014 voor het Nederlands elftal. In 2002 slaagde hij er niet in om zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap, in 2014 was de halve finale het eindstation. In Qatar moet hij Oranje komend jaar winter aan goud helpen.

Van Gaal heeft een contract voor anderhalf jaar getekend in Zeist, waar een grondige renovatie is doorgevoerd. Na het ontslag van Frank de Boer vertrokken ook zijn assistenten Patrick Lodewijks en Dwight Lodeweges. Zij worden vervangen door Frans Hoek, Danny Blind en Henk Fraser. Laatstgenoemde blijft het trainersschap combineren met zijn werk bij Sparta.

Van Gaal mag vanwege fiscale redenen in Portugal blijven wonen, waar hij het grootste deel van het jaar doorbrengt. Van Gaal zette vijf jaar geleden een punt achter zijn rijke coachcarrière na zijn ontslag bij Manchester United. Verder werkte hij zeer succesvol bij Ajax, FC Barcelona en Bayern München. Met de Amsterdammers veroverde hij in 1995 de historische Champions League-titel.

Van Gaal keert op 1 september voor het eerst terug op de trainersstoel van Oranje. Dan neemt zijn nieuwe ploeg het op tegen Noorwegen in strijd om kwalificatie voor het WK in Qatar, waar Oranje matig aan is gestart. Zo werd er in maart met 4-2 verloren van Turkije.

Oranje

gerelateerd