Oranje op rapport: zes onvoldoendes, Klaassen en Bijlow sterk

8 oktober 2021, 22:37   Bijgewerkt: 9 oktober 2021, 12:29

Het Nederlands elftal heeft een minimale zege geboekt op Letland. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal kon nauwelijks imponeren en mocht uiteindelijk blij zijn dat het vertrekt met drie punten. FCUpdate.nl deelt zoals bij iedere interland van Oranje cijfers uit. Wie waren de uitblinkers en welke spelers stelden teleur?

Justin Bijlow - 7

Soeverein is een stempel dat de doelman van Feyenoord uitstekend past. Bijlow kreeg voor de tweede interlandperiode op rij een kans in de basis en kreeg geen enkel schot tussen de palen te verwerken. Toch zal Bijlow na vrijdagavond opnieuw een extra plusje achter zijn naam hebben. De Rotterdammer maakte aan de bal geen fout en bleek uiterst betrouwbaar. In blessuretijd voorkwam hij met een puike redding nog de gelijkmaker.

Denzel Dumfries - 5

Denderen zoals op het EK was er niet bij voor de rechtsachter. Wat opviel, was het feit dat Dumfries te weinig technische bagage heeft om in de eindfase een goede keuze te maken. Defensief stond Dumfries zijn mannetje, maar aanvallend was zijn optreden aan de bal ondermaats.

Lees ook: Treffer Klaassen is voldoende voor zege Oranje in moeizaam duel

Stefan de Vrij - 6,5

De verdediger van Inter was onder Ronald Koeman en Frank de Boer niet onomstreden, maar staat bij Van Gaal standaard op het wedstrijdformulier. De verdediger is niet voor niets de speler die het vaakst in actie kwam onder de nieuwe bondscoach. De Vrij is uiterst betrouwbaar en heeft een goede pass in huis. Er lijkt voorlopig weinig reden om Matthijs de Ligt zijn basisplek terug te geven.

Virgil van Dijk - 5,5

Zag tot tweemaal toe SC Cambuur-spits Roberts Uldrikis gevaarlijk in de buurt van het Oranje-doel komen, maar was vooral met zijn ingreep bij de tweede kans belangrijk. Van Dijk toonde met zijn rust aan de bal en heerschappij in het hart van de defensie andermaal aan wat het Nederlands elftal afgelopen zomer tijdens het EK zo heeft moeten missen. Toch was Van Dijk niet foutloos: de centrumverdediger

Daley Blind - 5

Frenkie de Jong - 5

Was twee keer enorm slordig in de opbouw, waardoor de Letten gevaarlijk konden uitbreken. De middenvelder van FC Barcelona kon na de teleurstellende weken met zijn club niet veek vertrouwen tanken bij Oranje. De Jong was weliswaar de spelmaker, maar gaf te weinig passes vooruit om de Letse muur te omzeilen. De standaard voor een wereldtopper als De Jong moet een stuk hoger zijn.

Davy Klaassen - 7

De koning van de openingsgoal deed zijn fraaie titel eer aan in Litouwen. Na negentien minuten schoot de Ajacied raak uit een hoekschop van Memphis Depay. De middenvelder kampte de laatste weken met blessureleed, maar was vrijdagavond de beste man aan de kant van Oranje. Niet alleen met zijn goal, maar ook met zijn arbeidsethos was Klaassen van grote waarde. Voor rust voorkwam hij met een ingreep een grote kans van de Letten. Klaassen lijkt zich met zijn laatste optredens onder Van Gaal te hebben verzekerd van een vaste plek op het opstellingsformulier. 

Guus Til - 5

Steven Berghuis - 5

De aanvallende middenvelder van Ajax mocht tegen Letland weer eens op zijn oorspronkelijke positie beginnen: als rechtsbuiten. Op een van richting veranderd schot en enkele fraaie steekpasses na lukte het Berghuis niet om de discussie over de plek rechts voorin bij het Nederlands elftal te verstommen. Berghuis werd na een uur spelen naar de kant gehaald.

Memphis Depay - 5,5

Cody Gakpo - 5

De vice-aanvoerder van PSV kroop slechts eenmaal uit zijn onzichtbare rol. Na een heerlijke voorzet van Blind kopte de linksbuiten een meter over. Gakpo kon nauwelijks zijn stempel drukken op het spel van het Nederlands elftal. Ook moet hij duidelijk nog werken aan zijn kopkwaliteiten: met zijn hoofd had hij eventueel tweemaal kunnen scoren.

Invallers

Ryan Gravenberch - 6

Kwam na 62 minuten binnen de lijnen voor Guus Til en bracht aanvallend iets meer dan zijn ploeggenoot. De middenvelder van Ajax kreeg een kwartier voor tijd de grootste kans op de 2-0, maar de Golden Boy-kandidaat vuurde hard op een Lets been.

Noa Lang - 6

Toonde aan waarom Louis van Gaal hem voor de eerste keer bij de selectie haalde. De aanvaller van Club Brugge was dreigend, maakte voortdurend acties en werd door zijn ploeggenoten veelvuldig gezocht. Solliciteerde op bezoek in Riga nadrukkelijk naar een basisplaats voor de ontmoeting met Gibraltar.

Wout Weghorst - 

Speelde te kort voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen