Vraagtekens bij niveau van Kudus: "Hij kijkt niet om zich heen"

18 oktober 2021 – Mohammed Kudus maakte in zijn eerste wedstrijden voor Ajax grote indruk. Door veel blessureleed kwam hij lang niet in actie voor de Amsterdammers. Sinds een maand is hij weer terug op de Nederlandse velden, maar hij haalt nog lang niet het niveau van in zijn eerste wedstrijden. Columnist Henk Spaan vraagt zich in Het Parool zelfs hardop af of Kudus wel het niveau heeft voor Ajax.

Vraagtekens bij niveau van Kudus: "Hij kijkt niet om zich heen"

De Ghanees mocht zaterdag tegen sc Heerenveen eindelijk weer eens in de basis beginnen en speelde het eerste kwartier ook niet onaardig volgens Spaan. 'Een kwartier lang dacht ik dat Kudus helemaal terug was, maar daarna zakte hij weg in de hulpeloosheid. Hoe meer een voetballer om zich heen kijkt, des te zorgvuldiger zijn passes zijn. De allerbeste op dit gebied was Xavi.'

'Hij zei daar ooit over: "Het is een obsessie. Toen ik deze kamer binnenkwam, analyseerde ik hoe de tafels en stoelen waren geplaatst. Automatisch ging ik hier zitten waar ik de hele kamer kon overzien." Het is precies deze kwaliteit dit Kudus mist.' De middenvelder werd door Ajax in de zomer van 2020 voor bijna tien miljoen euro opgepikt bij Nordsjaelland.

Lees ookKluivert verliest met Curaçao; Kudus scoort voor winnend Ghana

Desondanks won Ajax wel met 0-2 van Heerenveen, maar dat kwam volgens Spaan niet door de keuzes van trainer Erik ten Hag. 'Gravenberch kan niet met de punt naar achteren spelen. De tactiek van Ten Hag tegen Heerenveen was dan ook bedroevend.' Dinsdag neemt Ajax het op tegen Borussia Dortmund voor de Champions League. Het is de verwachting dat Kudus dan weer op de bank zit.

Ajax

gerelateerd