Onderzoek wijst uit: Ajax beste opleidingsclub van Europa

25 oktober 2021 – Geen club heeft meer spelers een plek in het profvoetbal bezorgd dan Ajax, zo blijkt uit een onderzoek van het International Centre for Sports Studies (CIES). Liefst 81 spelers uit de jeugdopleiding van de Amsterdammers spelen momenteel in de 31 beste competities van Europa. Daar kan geen Europese club tegenop.

Onderzoek wijst uit: Ajax beste opleidingsclub van Europa

CIES kijkt daarbij naar spelers die tussen hun vijftiende en 21ste minstens drie seizoenen in de jeugdopleiding of de hoofdmacht van de club hebben gespeeld. Voor Ajax is dat bij 81 spelers het geval. De Amsterdammers laten daarmee het Oekraïnse Shakhtar Donetsk achter zich. De huidige club van Lassina Traoré leidde liefst 75 spelers op.

Meeste opgeleide spelers
1. Ajax - 81
2. Shakhtar Donetsk - 75
3. Sporting Portugal - 70
4. Dinamo Zagreb -  70
5. Dinamo Kiev - 70

Het onderzoeksbureau heeft eveneens een bepaalde index bedacht om aan te geven in hoeverre de opgeleide spelers kwalitatief sterk zijn. Zo kan het namelijk zo zijn dat club A vijftig spelers in de kelder van het Europese voetbal heeft lopen, terwijl club B met dertig spelers vertegenwoordigd is in de Europese topcompetities. Voor de zogenoemde Training Index wordt gekeken naar het niveau waarop de opgeleide spelers rondlopen. Ook dat klassement leidt Ajax.

Training index
1. Ajax - 102,3
2. Sporting Portugal - 91,8
3. Real Madrid - 81,4
4. Dinamo Zagreb - 77,9
5. Benfica - 76,4

Ajax

gerelateerd