De eerste breuken tussen FC Groningen en Buijs waren zichtbaar

29 december 2021, 19:00   Bijgewerkt: 23 december 2021, 15:35

Alle wedstrijden uit de Eredivisie, Europese competities en KNVB Beker in 2021 zitten erop. Sportief was het ondanks de coronacrisis een fijner sportjaar dan het vorige, met Ajax als kampioen en bekerwinnaar, maar PSV als nieuwe herbstmeister. Bij elke club in Nederland gebeurde er genoeg en FCUpdate.nl maakt de balans op. In deel XII: FC Groningen.

Elke trainer heeft een houdbaarheidsdatum en in 2021 werden de eerste scheuren in het huwelijk tussen Danny Buijs en FC Groningen zichtbaar. De oefenmeester, wiens contract na dit seizoen niet verlengd wordt, heeft een flinke staat van dienst in het hoge noorden, maar de resultaten werden in het kalenderjaar beduidend minder. In de tweede helft van het vorige seizoen was de eerste slijtage te zien, met nederlagen tegen onder meer RKC Waalwijk (3-1), Sparta Rotterdam (1-2) en PEC Zwolle (1-0).

De mindere vorm werd in het nieuwe Eredivisie-seizoen doorgetrokken, waarbij de verdedigende machine van Buijs minder stabiel oogde dan in het verleden het geval was. Drie goals om de oren bij NEC, vier tegen Heracles Almelo. Het zijn cijfers die niet passen bij de speelwijze van Buijs, al mag de trainer het in de transferzomer flinke aantal vertrokken sterkhouders opvoeren ter verdediging van de mindere resultaten.

Met onder anderen Gabriel Gudmundsson, Azor Matusiwa en Ahmed El Messaoudi werd er voor ruim tien miljoen euro verkocht, dus op dat vlak kan men in Groningen tevreden zijn. Sportief ging het beduidend minder dan in 2020 (één zege minder in 2021, met liefst zestien officiële duels méér gespeeld), de play-offs werden verloren en ook was het op een aantal andere fronten onrustig. Adrie Poldervaart die naar De Graafschap wilde, onrust over de toekomst van trainer Buijs en technisch directeur Mark-Jan Fledderus die in de clinch lag met Henk Fraser. De technische man zal over zijn eigen aankopen overigens ook niet helemaal content zijn.

Het zijn scheuren die zorgden voor het einde van het huwelijk tussen Buijs en FC Groningen, waarbij het de oefenmeester meer dan gegund zou zijn dat hij afscheid neemt met behalen van Europees voetbal. Daarop heeft FC Groningen ondanks het mindere kalenderjaar 2021 nog altijd perspectief, al moet het dan wel beduidend beter gaan na de jaarwisseling. Buiten de lijnen was het mooiste nieuws voor verdediger Bart van Hintum, wiens dochtertje Chloé herstelde van leukemie. Daar kan werkelijk geen prijs tegenop!

{image[349265][right-half][]}Het hoogtepunt: hoofdrol Robben in Emmen

Het kalenderjaar 2021 zal bij FC Groningen niet worden herinnerd aan het prachtige voetbal of de geweldige overwinningen. Helaas voor de noorderlingen ook niet aan het winnen van de play-offs, maar de naam van Arjen Robben zal wel boven komen drijven over dit jaar. Na drie pijnlijke nederlagen op rij ging FC Groningen in mei op bezoek bij het in bloedvorm verkerende FC Emmen, dat eerder ook nog eens voor de bekerexit had gezorgd bij de ploeg van Danny Buijs. Met Robben als aanvoerder in de basis werd het een middag om nooit te vergeten. Het werd het beste optreden van de routinier na zijn comeback, gaf op het kunstgras twee heerlijke assists en stond na de wedstrijd geëmotioneerd voor de camera's. Er kwam geen heldenrol in de play-offs voor Robben, die later in 2021 afscheid nam in de Euroborg. Maar die 9 mei in Emmen zal men nog lang heugen.

Beste aankoop: Neraysho Kasanwirjo

Behalve de stadionspeaker is iedereen dolgelukkig met de zomerse komst van talent Kasanwirjo. Bij Ajax kwam het voor hem niet tot een doorbaak, maar in het hoge noorden is de negentienjarige verdediger annex middenvelder meteen een vaste waarde. Verdedigend is hij fysiek sterk, aan de bal scoort hij ook ruime voldoendes. Het zorgde voor zijn debuut bij Jong Oranje en het feit dat zijn naam op meerdere scoutingslijstjes is verschenen. Met de cluboptie om hem tot 2025 te houden, gaat deze transfervrij aangetrokken verdediger bij FC Groningen bij vast een flinke transfersom zorgen. Daar doet zijn razendsnelle rode kaart van tegen AZ niets aan af. 

{image[346356][left-half][]}De tegenvaller: Paulos Abraham

Wie? Inderdaad, de negentienjarige Abraham heeft nog geen grote indruk gemaakt. Waar Thijs Dallinga transfervrij de deur achter zich dichttrok en doorbrak in de Eerste Divisie, kwam de talentvolle Zweed in de vorige winter voor twee miljoen (!) euro naar het hoge noorden. In 27 duels tot dusver vond hij slechts tweemaal het net en dit seizoen staan veel voorhoedespelers hoger in de pikorde dan Abraham. Sowieso pakten de aankopen uit Zweden nog niet echt lekker uit, want ook Yahya Kalley en Daleho Irandust vallen vooralsnog behoorlijk tegen…

De doorbraak van: Björn Meijer

Hij kreeg in de zomer de prijs voor de beste speler uit de jeugdopleiding van de Groningers en maakte dit kalenderjaar zijn debuut in de hoofdmacht. Toch moet worden toegegeven: een belangrijk deel van de doorbraak van de achttienjarige Meijer vond ook plaats buiten Groningen. Namelijk bij de EK-kwalificatieduels met het Nederlands elftal Onder 19-jaar speelde hij zich in de kijker van Birmingham City. De in Groningen geboren back profiteerde van het vertrek van Gabriel Gudmundsson en zorgt ervoor dat de komst van Kalley nog geen succes is geworden. Met acht officiële optredens is hij ondanks zijn plek aan de aftrap in het laatste duel van 2021 nog zeker geen basisspeler, maar de eerste stap in zijn doorbrak is meer dan gezet. 

Eredivisie-cijfers

Duels: 38

Zeges: 10

Gelijke spelen: 13

Nederlagen: 15

Doelcijfers: 42 voor, 49 tegen

Grootste zege: FC Emmen – FC Groningen 0-4 (9 mei 2021)

Grootste nederlaag: PSV – FC Groningen 5-2 (28 augustus 2021), Ajax – FC Groningen 3-0 (25 september 2021) en NEC – FC Groningen 3-0 (31 oktober 2021)

Topscorer: Jørgen Strand Larsen (10 goals)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen