RKC Waalwijk
1 – 1
Go Ahead Eagles

AZ zet supersterke serie voort en krijgt topclubs weer in het vizier

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

21 december 2021 – FC Groningen leek dinsdagavond lang op weg naar een stunt tegen AZ. De ploeg van Danny Buijs moest in Alkmaar al na vier minuten verder met tien, maar hield desondanks lang stand. Een prachtige treffer van Jesper Karlsson gooide echter roet in het eten voor de bezoekers: 1-0. De Zweed bezorgde zijn ploeg de zevende overwinning in december. De Alkmaarders kunnen dus met een goed gevoel toewerken naar de tweede seizoenshelft.

AZ zet supersterke serie voort en krijgt topclubs weer in het vizier

Claim tot 5 keer een €10,00 freebet bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Er staat al weken geen maat op AZ. De Alkmaarders gingen op 7 november voor het laatst onderuit in de competitie, plaatsten zich als groepswinnaar voor de achtste finales van de UEFA Conference League en verzekerden zich ook van een ticket voor de achtste finales van de TOTO KNVB Beker. Na een moeizame start, waarin het vertrek van sterkhouders Teun Koopmeiners, Calvin Stengs en Myron Boadu moest worden opgevangen, heeft Pascal Jansen het dus goed voor elkaar.

Hoe anders is de situatie bij FC Groningen? Waar de 'Trots van het Noorden' in het afgelopen seizoen nog een van de revelaties was in de competitie, staat het er nu een stuk minder goed voor. Van het weekend werd er nog met 4-2 verloren van Heracles Almelo. De bezoekers begonnen daarom met een op drie posities gewijzigd elftal aan het duel in Alkmaar. Bjorn Meijer, Daniël van Kaam en Paulos Abraham verschenen in tegenstelling tot afgelopen zaterdag aan de aftrap. Maar FC Groningen zit een beetje in de hoek waar de klappen vallen. Dat was in Alkmaar niet anders. Al na vier minuten moest de ploeg van Danny Buijs door met tien man na een charge van Neraysho Kasanwirjo op Dani de Wit.

Buijs zijn plannen konden dus al vroeg de prullenbak in. Zeker nadat Yukinari Sugawara op aangeven van Jesper Karlsson de score opende. Maar gelukkig voor FC Groningen ging dat feestje niet door. Scheidsrechter Marten van den Kerkhof keurde de Alkmaarse treffer na ingrijpen van de VAR af wegens buitenspel. Een vroeg doelpunt had het natuurlijk een stuk makkelijker gemaakt voor AZ. Voetballen tegen tien hoeft namelijk niet altijd een voordeel te zijn. Dat bewees zich ook in Alkmaar. De thuisploeg had het meeste balbezit, maar wist zich daar eigenlijk geen raad mee. FC Groningen trok een muur op en die hield zich in de eerste helft eigenlijk zonder al te veel moeite staande.

Als AZ al eens gevaar kon stichten, was dat via Sugawara. De Japanner zag zijn treffer dus worden afgekeurd wegens buitenspel en schoot niet lang daarna een metertje naast het doel van Peter Leeuwenburgh. Maar dat was het eigenlijk wel wat Alkmaarse mogelijkheden betreft. Het tempo moest in de tweede helft echt een stuk omhoog om het de Groningse defensie serieus lastig te maken. Maar de bezoekers hadden ook na rust in eerste instantie weinig te duchten van de thuisploeg, al kwam invaller Yusuf Barasi met een schot in het zijnet wel dichtbij.

AZ probeerde zich met zorgvuldig combinatiespel door de hechte Groningse defensie heen te wurmen, maar dat was dinsdagavond niet de weg naar succes. Dat begon Karlsson na ruim 65 minuten door te krijgen. De Zweed probeerde het daarom maar eens van afstand en dat deed hij voortreffelijk. Leeuwenburg had geen antwoord op de kanonskogel van Karlsson, die AZ de bevrijdende 1-0 voorsprong bezorgde. Een harde klap voor FC Groningen, dat met tien man lang op weg leek naar een goed resultaat. De ploeg van Buijs gaf zich echter niet zomaar gewonnen. Via Damil Dankerlui kreeg ze zelfs nog een uitstekende mogelijkheid op de 1-1, maar Peter Vindahl voorkwam de gelijkmaker.

Dichter bij een treffer kwam FC Groningen niet meer. AZ trok de 1-0 over de streep en sluit het kalenderjaar 2021 daarmee goed af. De Alkmaarders passeren FC Twente, dat woensdag in actie komt tegen FC Utrecht, op de ranglijst en worden de nieuwe nummer vijf. FC Groningen blijft de nummer twaalf.

Opstellingen en beoordelingen:

AZ: Peter Vindahl 6.5, Aslak Witry 5.5 (53. Yusuf Barasi 6), Pantelis Hatzidiakos 6 (46. Sam Beukema 6), Bruno Martins Indi 6, Owen Wijndal 6 (83. Zakaria Aboukhlal -), Dani de Wit 6, Jordy Clasie 6, Tijjani Reijnders 6, Yukinari Sugawara 6.5, Albert Gudmundsson 6, Jesper Karlsson 7

FC Groningen: Peter Leeuwenburgh 6, Mike te Wierik 6, Neraysho Kasanwirjo -, Bart van Hintum 6 (83. Marin Sverko -), Bjorn Meijer 6, Daniël van Kaam 6 (69. Wessel Dammers 6), Laros Duarte 6 (83. Cyril Ngonge -), Tomas Suslov 6, Michael de Leeuw 6 (69. Romano Postema), Paulos Abraham - (11. Damil Dankerlui 6), Jörgen Strand Larsen 6

Man of the match: Jesper Karlsson

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

 • Senegal - Nederland, actie Adv

  Claim tot 5 keer een €10,00 freebet bij Jacks.nl

  Maak een account bij Jacks.nl en krijg bij je eerste storting 5 freebets van €10,00.

  Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

 • Reacties

  Eredivisie

  gerelateerd