Ajax kampte eerder ook met grensoverschrijdende zaak: Bogarde

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

21 februari 2022 – Ajax heeft voor de situatie rondom directeur voetbalzaken Marc Overmars ook al te maken gehad met een incident rond grensoverschrijdend gedrag. Uit het onderzoek dat Ajax heeft laten uitvoeren blijkt ook dat assistent-trainer Winston Bogarde zichzelf en de club in het recente verleden in een 'kwetsbare positie heeft gemanoeuvreerd', zo meldt het NRC.

Ajax kampte eerder ook met grensoverschrijdende zaak: Bogarde

Inzetten op voetbal? Trap af op Jacks.nl en scoor een gratis bet tot €50!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

De krant die ook de zaak Overmars aan het onderzoeken was en bronnen binnen de club heeft, komt naar buiten met dat nieuws. Aan het einde van het kalenderjaar 2020 liet de club een onderzoek instellen door een extern bureau naar het gedrag van Winston Bogarde, assistent-trainer van het eerste elftal. De uitkomsten van dat rapport waren duidelijk en hard, maar Ajax concludeerde uiteindelijk dat het een privékwestie was.

In het rapport stond onder meer dat Bogarde heeft actief bijgedragen heeft aan 'een voor klaagster destructief uitgepakt interactiepatroon', zo staat er te lezen. De vrouw in kwestie heeft er ernstige psychische schade aan ondervonden. De vrouw heeft anoniem haar aanklacht eveneens ingediend bij diverse instanties, zoals de KNVB, het Instituut Sportrechtspraak (zij lieten de zaak rusten vanwege een gebrek aan een link met sport), sportkoepel NOC-NSF, Centrum Veilige Sport Nederland en Bureau Clara Wichmann.

Lees ook: Onvrede bij Ajax over media-optredens Olfers: "De rancune proef je" 

'Van de kwestie met de assistent-trainer werd Ajax op de hoogte gesteld in oktober 2020. De vrouw stuurde toen een schriftelijke klacht over "zwaar grensoverschrijdend gedrag" van een medewerker van Ajax tussen augustus 2019 en september 2020 – ze noemde toen nog geen naam – aan commercieel directeur Menno Geelen van Ajax', zo schrijft het NRC. De vrouw in kwestie werkte weliswaar niet in bij Ajax, maar had wel te maken met Bogarde in haar functie.

Ajax stelde een onafhankelijk onderzoeksbureau aan, dat een half jaar lang onderzoek deed door middel van honderden WhatsApp-berichten en film- en beeldmateriaal. De uitkomsten van het onderzoeken waren duidelijk ('Bogarde gedroeg zich weinig respectvol en na verloop van tijd op verbaal agressieve wijze') en werden gemeld aan het vierkoppige bestuur van Ajax. Zij oordeelden uiteindelijk echter dat het een privékwestie was, waardoor er niet ingegrepen werd bij de assistent-coach van Erik ten Hag.

Lees hier ook de reactie van Ajax!

Bogarde had overigens tijdens werktijd wel contact met de vrouw, maar volgens Ajax viel dat niet onder het ongewenste gedrag contact dat er was geweest. 'Ajax heeft meerdere keren "indringend" met Bogarde gesproken "waar dat mogelijk was", blijkt uit documentatie. Of er maatregelen zijn genomen tegen de assistent-trainer, wil de club uit privacy-overwegingen niet zeggen', aldus de ochtendkrant. Bogarde wilde niet reageren op de aantijgingen van het NRC.

Inzetten op voetbal? Trap af op Jacks.nl en scoor een gratis bet tot €50!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Ajax

gerelateerd