Waarom FC Barcelona Salah als alternatief ziet voor Haaland

15 maart 2022, 09:58   Bijgewerkt: 15 maart 2022, 12:38

De winterse transfermarkt sloot nog geen twee maanden geleden haar deuren en het duurt nog wel even voordat de zomerse voor de deur staat. Maar FC Barcelona is desondanks op de achtergrond druk bezig met de samenstelling van de selectie voor volgend seizoen. Erling Haaland is de gedroomde kandidaat om de nieuwe nummer 9 te worden. Zijn komst lijkt echter onhaalbaar. Mohamed Salah wordt inmiddels genoemd als alternatief. En dat is niet zo vreemd. 

De financiële situatie van FC Barcelona is bekend. De Catalanen moesten flink schrappen in de salarissen om geld vrij te maken voor inkomende transfers. Op die manier konden ze zich in januari de komst van onder meer Ferran Torres veroorloven. Toch baarde FC Barcelona opzien met de komst van de Spanjaard, die een slordige 55 miljoen euro kostte. Hoe kan een club in geldnood zoveel geld uitgeven aan één speler, vroeg men zich af. Het is bekend dat de Catalanen onder leiding van president Joan Laporta heel wat leningen hebben afgesloten. Daardoor heeft Laporta de mogelijkheid om Xavi, de opvolger van Ronald Koeman, van een sterke selectie te voorzien. 

Maar om volgend seizoen weer een serieuze rol van betekenis in de Champions League te kunnen spelen, moet de selectie verder worden versterkt. Dat realiseren de Catalaanse clubleiding en Xavi zich als geen ander. Niet voor niets is FC Barcelona op de achtergrond druk bezig met de komst van vier transfervrije spelers. Noussair Mazraoui maakt als het aan Barça ligt na dit seizoen de overstap van Ajax, terwijl Andreas Christensen, César Azpilicueta (beide Chelsea) én Franck Kessié (AC Milan) ook bovenaan het verlanglijstje staan. Door de financiële situatie wordt FC Barcelona gedwongen om in een andere vijver te vissen dan het jarenlang heeft gedaan. Aankopen van meer dan honderd miljoen euro zullen we niet snel meer meemaken in Camp Nou. 

Lees ook: Komst Haaland lijkt gecompliceerd voor FC Barcelona

De hierboven genoemde spelers lijken FC Barcelona echter vooral in de breedte te versterken. Maar de ploeg van Xavi heeft een speler nodig die de basiself naar grote hoogte kan brengen. Haaland, bijvoorbeeld. De Noor kan deze zomer voor een gelimiteerde transfersom van 75 miljoen euro vertrekken bij Borussia Dortmund. Maar het volledige bedrag, inclusief salaris en tekenbonussen, komt mogelijk uit boven de 200 miljoen euro. En dat is niet te doen voor FC Barcelona. ''We zullen geen deals sluiten die de toekomst van de club in gevaar brengen'', zei Laporta al tegen Sport

Moeizame contractbesprekingen

FC Barcelona moet dus op zoek naar goedkopere alternatieven. Eén van hen is Salah. De Egyptenaar maakte in de zomer van 2017 de overstap naar Liverpool. Een transfer die geweldig heeft uitgepakt. Salah won met Liverpool bijna alles wat er te winnen valt en na 238 wedstrijden staat de teller op 153 doelpunten en 57 assists. Hij is dé ster van Liverpool, maar lijkt dat in zijn salaris niet terug te zien. Salah is in het bezit van een contract tot medio 2023. Het moment om bij te tekenen is dus aangebroken. Maar een contractverlenging is momenteel heel ver weg. Voor het weekend werd duidelijk dat de Egyptenaar de onderhandelingen over een nieuw contract voorlopig heeft stilgezet. Hij is naar verluidt niet te spreken over het aanbod dat hem werd gedaan. 

Lees ookTopclubs opgelet: Salah zet contractonderhandelingen op stop

Salah ziet een langer verblijf bij Liverpool naar verluidt wel zitten, maar wel onder de juiste voorwaarden. En het is nog maar de vraag of de Engelse grootmacht daaraan wil voldoen. Afgelopen zomer nam Liverpool nog afscheid van Georginio Wijnaldum omdat het zijn salariswensen niet kon inwilligen. Nu is Salah van grotere waarde voor Liverpool dan Wijnaldum, maar de club lijkt een duidelijke grens te trekken. En daar ruikt FC Barcelona zijn kans. De Catalanen besparen door het aantrekken van transfervrije spelers (veel) geld, om dat vervolgens uit te kunnen geven aan andere samen. Salah, bijvoorbeeld, die beduidend minder moet kosten dan Haaland. 

Volgens AS moet de Egyptenaar tussen de 60 en 70 miljoen euro kosten. Dat is nog steeds veel geld, maar de bijbehorende kosten zullen een stuk lager uitvallen dan bij Haaland. Mocht Salah besluiten om zijn contract bij Liverpool niet te verlengen, zullen de Britten hem komende zomer moeten verkopen om nog een mooi bedrag te ontvangen. Het is echter de vraag of Liverpool wil meewerken aan een transfer naar FC Barcelona, gezien de recente transferhistorie (Philippe Coutinho) tussen beide clubs. Maar mocht het Salah zijn wens zijn om de kleuren van Barça te dragen, staan de Catalanen sterk in hun schoenen. Volgend jaar komt Salah immers transfervrij op de markt. Wordt ongetwijfeld vervolgd... 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen