Ajax na winst op PEC nog twee zeges verwijderd van de landstitel

30 april 2022, 20:42   Bijgewerkt: 30 april 2022, 23:23

Ajax heeft zaterdagavond een volgende grote stap gezet naar de landstitel. De ploeg van Erik ten Hag rekende mede door fraaie goals van Dusan Tadic en Davy Klaassen uiteindelijk relatief simpel af met PEC Zwolle (3-0), iets dat de laatste weken veelal niet lukte. Door de driepunter zijn er in de laatste drie Eredivisieduels nog slechts twee zeges nodig tegen respetievelijk AZ, sc Heerenveen en Vitesse om de 36ste landsitel te pakken.

Ajax gaat sinds maart met vallen en opstaan naar de finish van de Eredivisie. De Amsterdammers wonnen telkens met minimaal verschil en was ook thuis tegen degradatiekandidaat PEC Zwolle niet geheel gerust op een goed resultaat. Met name de aanvallers van de Amsterdammers lieten het de laatste reeks van wedstrijden afweten. Desalniettemin heeft de ploeg van Erik ten Hag van de laatste veertien competitiewedstrijden er dertien gewonnen en één verloren. De Ajacieden stonden voorafgaand het duel met PEC Zwolle daarmee vier punten voor op PSV met nog maar vier speelrondes te spelen. Vier cruciale finales.

In de voorlaatste thuiswedstrijd trad Ten Hag aan met een verrassende opstelling. Youri Regeer en Mohammed Kudus startten allebei in de basis. Dit ging ten koste van Perr Schuurs en Steven Berghuis. Ook Kenneth Taylor kon net als tegen NEC weer rekenen op een basisplaats. Edson Alvarez, Brian Brobbey en Mohamed Ihattaren zaten op de bank. Lisandro Martínez, Noussair Mazraoui, Antony en André Onana zaten tegen PEC helemaal niet bij de wedstrijdselectie.

Bij de gasten uit Zwolle ontbrak de geblesseerde Oussama Darfalou. Chardi Landu kreeg in Amsterdam daarom een kans in de aanval. Het was zijn tweede basisplaats van het seizoen. In de eerste minuut van de wedstrijd kreeg PEC gelijk een kans. Maarten Stekelenburg schatte een voorzet compleet verkeerd in waarna Landu zijn man klopte en van dichtbij net over kopte.

Het was weliswaar een speldenprik van de gasten uit Zwolle, maar Ajax kreeg in de beginfase maar geen grip op de wedstrijd. Dat kwam vooral in de samenstelling waarmee de Ajacieden speelden.Ten Hag besloot vooraf namelijk om het roer om te gooien en legde aan de collega's van ESPN uit dat ze in balbezit voorin met Sebastien Haller en Dusan Tadic spelen en met Davy Klaassen erachter. Kudus en Taylor konden zo op de flanken komen, want de oefenmeester erkende dat zijn team te weinig dynamiek en snelheid had.

De Amsterdammers wilden natuurlijk na de rust de wedstrijd zo snel mogelijk in het slot gooien. Dat gebeurde ook vrij rap, want Tadic vond in eerste instantie de mee opgekomen Jurriën Timber in het strafschopgebied van PEC Zwolle. De verdediger raakte nog de paal met zijn schot, maar de rebound was voor Klaassen: 2-0. In de tweede helft kreeg Haller nog een levensgrote kans om niet alleen de 3-0 te maken, maar ook om zijn doelpuntendroogte eindelijk te stoppen. Tadic gaf een niet te missen kans aan zijn collega-aanvaller, maar die schoot toch over. Haller staat al sinds De Klassieker (20 maart 2022) droog en dat bleef nog even zo.

Ajax houdt door de 3-0 zege op PEC Zwolle dit seizoen alweer voor de 21ste keer het doel schoon in de Eredivisie. Alleen in het seizoen 1972-1973 noteerden de Amsterdammers meer clean sheets (22) in een Eredivisie-seizoen. Ajax heeft nog twee clean sheets nodig om het Eredivisie-record van 23 clean sheets van FC Twente (seizoen 1971-1972) en PSV (seizoen 2004-2005) te evenaren.

De ploeg van Schreuder zakt door de nederlaag op Ajax naar de zeventiende plek van de Eredivisie. Met nog drie wedstrijden te gaan krijgen ze nog FC Utrecht en PSV op bezoek, maar zal het vooral afhangen van de voorlaatste speeldag: een uitwedstrijd op Het Kasteel tegen directe degradatiekandidaat Sparta.

Bekijk ook: wereldgoal Tadic tijdens zeer fraai clubrecord Ajax

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen