Hoe Sparta Rotterdam kan degraderen op alfabetische volgorde

1 mei 2022, 11:55   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het is onderin ongekend spannend in de Eredivisie. Zowel Willem II, PEC Zwolle als Sparta Rotterdam hebben 26 punten, terwijl RKC Waalwijk en Fortuna Sittard met respectievelijk 28 en 29 punten ook nog serieus moeten vrezen. Op dit moment hebben PEC Zwolle en Sparta Rotterdam exact hetzelfde punten- en doelsaldo, maar staat die laatste club onderaan. Hoe kan dat?

Daarvoor moet er in het handboek van de KNVB worden gekeken. Want in het seizoen 2017/18 is er een aantal aanpassingen geweest in de rangordebepaling van de Eredivisie. Zo is bij een gelijk punten- en doelsaldo, het aantal doelpunten vóór beslissend (nu 24 om 23). Is ook het aantal gemaakte doelpunten exact gelijk, dan is het totale resultaat van de onderlinge competitiewedstrijden beslissend.

Ook daarin is er nog een aantal gradaties: eerst wordt gekeken naar het aantal behaalde punten in onderlinge wedstrijden; daarna het doelsaldo in onderlinge wedstrijden; vervolgens het gescoorde doelpunten in de onderlinge duels; en tot slot het aantal gescoorde uitgoals in de onderlinge wedstrijden. Deze regels zullen ook relevant worden als bijvoorbeeld meerdere teams helemaal gelijk eindigen.

Lees ook: Wát een spanning: welke ploegen vliegen uit de Eredivisie? 

Het onderling resultaat is in het geval van PEC Zwolle en Sparta Rotterdam ook nog gelijk (1-1), omdat beide teams elkaar nog een keer treffen. Als ook de tweede editie bijvoorbeeld 1-1 eindigt en beide clubs eindigen exact gelijk op de ranglijst en in het onderling resultaat, kan Sparta Rotterdam degraderen omdat de eerste letter later komt in het alfabet dan die van PEC Zwolle. Als alles gelijk is, dan wordt de rangorde namelijk bepaald door de alfabetische volgorde van de naam van de desbetreffende clubs. Willem II, dat qua beginletter helemaal safe is, staat overigens op dit moment met 26 punten en een minder doelsaldo nog hoger, omdat zij een wedstrijd minder gespeeld hebben.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen