Bureau komt met details over grensoverschrijdend gedrag Ajax

3 mei 2022, 17:41   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Onderzoeksbureau Bezemer & Schubad heeft bevestigd dat Marc Overmars zich de afgelopen jaren schuldig maakte aan grensoverschrijdend gedrag jegens vrouwelijke medewerkers van Ajax, zo meldt De Telegraaf. De opgestapte technisch directeur stuurde over een langere periode 'onplezierige' en 'zeer onplezierige' berichten aan de vrouwen.

Het bureau heeft de resultaten van het grondige onderzoek afgelopen week overhandigd aan de Raad van Commissarissen van Ajax. De belangrijkste conclusie die daaraan verbonden is, is dat er veel moet veranderen in de cultuur bij Ajax. Dat heeft overigens niet alleen met het gedrag van Overmars te maken: ook diverse anderen binnen de organisatie zouden zich misdragen hebben. Het zou gaan om 'foute grappen en denigrerende of kwetsende opmerkingen, tot een ongewenste arm om de schouder en ander opdringerig gedrag'. 

Op de clubwebsite bevestigde Ajax even later het bericht. 'De RvC en de directie stellen zich samen met de Bestuursraad van de vereniging ten doel om een veiliger werk– en sportomgeving te creëren binnen alle geledingen van de club. Dit gebeurt op basis van de aanbevelingen uit het rapport, namelijk; stel een plan van aanpak op, benoem een deskundige commissie als opdrachtgever en begeleider voor dit traject en voer een onafhankelijk breed cultuuronderzoek onder alle medewerkers als nulmeting uit', valt te lezen in een statement.

Ook algemeen directeur Edwin van der Sar reageerde. "Ik wil de vrouwen die al met initiatieven bij elkaar zijn gekomen een groot compliment geven. Het is goed om vanuit de praktijk met elkaar in gesprek te gaan over dit onderwerp. We maken ook graag gebruik van hun input bij het plan van aanpak en in de begeleidingscommissie. Vertrouwen in elkaar is een sleutelbegrip bij het ontwikkelen van een veiliger cultuur en organisatie. Ik maak me hier persoonlijk hard voor. Medewerkers moeten absoluut de veiligheid voelen om zich uit te spreken en hun mening te geven in de dagelijkse praktijk. Dat moet het effect zijn van de beoogde cultuurverandering. Daar gaan we samen keihard aan werken en daar laten we ons ook op aanspreken."

Leen Meijaard, voorzitter Raad van Commissarissen, kondigde een cultuurverandering aan. "Het spijt ons dat wij deze vrouwen geen veilige werkomgeving hebben kunnen bieden. Samen met de directie en HR gaan we werk maken van de beoogde verbeteringen."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen