EK in zicht: Jong Oranje na stroeve start toch ruim langs Gibraltar

7 juni 2022, 21:55

Jong Oranje ligt op koers om zich te kwalificeren voor het EK van 2023 in Roemenië en Georgië. Met nog één wedstrijd te spelen heeft het namelijk de koppositie in kwalificatiepoule E overgenomen van Zwitserland. De ploeg van Erwin van de Looi won met liefst 6-0 van Gibraltar, al duurde het wel even voor de wedstrijd werd opengebroken.

De ploegen gingen na 45 minuten namelijk de rust in met een 0-0 gelijkspel. De B-ploeg die Van de Looi het veld in had gestuurd, slaagde er niet in om de vele kansen die het toen al kreeg te benutten. Daarbij zal vooral Myron Boadu kritisch in de spiegel hebben gekeken. De spits kreeg weer eens de kans in de basis, maar miste na een halfuur spelen een strafschop. Het was één van de negentien (!) schoten van Oranje die in de eerste drie kwartier niet benut werden.

Al kort na rust kreeg Oranje wel waar het recht op had. FC Groningen-middenvelder Daniël van Kaam wist op aangeven van Denso Kasius de ban te breken. Even later gaf hij de assist op de 2-0 van Daishawn Redan, waarna het echt hard ging. In een tijdsbestek van tien minuten scoorde Sepp van den Berg, pikte Myron Boadu toch zijn doelpunt mee en tekende invaller Brian Brobbey voor de 5-0. Kort voor tijd was het Elayis Tavsan die de eindstand op 6-0 bepaalde.

Daarmee is Jong Oranje nog één zege verwijderd van plaatsing voor het EK. Wint het zaterdagavond op bezoek bij Wales, dan is het ticket binnen. Wordt de ploeg onverhoopt nog ingehaald door Zwitserland, dan dreigt play-offs. Alleen de best gekwalificeerde nummer twee plaatst zich ook direct voor het eindtoernooi.