Hongarije vernedert Engeland, Duitsland maakt er vijf tegen Italië

14 juni 2022, 22:53

Wát een avond in Groep 3 van League A in de Nations League. Hongarije gaf Engeland een ongekend pakslaag (0-4), terwijl Duitsland Italië met een dikke nederlaag naar huis stuurde: 5-2. Daardoor gaan de Hongaren tegen alle verwachtingen in aan kop in de 'groep des doods'.

Frankrijk is niet het enige land dat een belabberde start van de Nations League achter de rug heeft. De Fransen haalden slechts twee punten uit hun eerste vier wedstrijden. Niet alleen kunnen zij zich daardoor niet meer plaatsen voor de Final Four. Ook dreigt de regerend wereldkampioen te degraderen naar League B. Dat geldt ook voor Engeland. De EK-finalist van afgelopen zomer begon de huidige editie van de Nations League met een 1-0 nederlaag tegen Hongarije en speelde vervolgens gelijk tegen Duitsland en Italië.

Dinsdagavond kreeg Engeland in het Molineux Stadium de kans om zich te revancheren voor het verlies in Hongarije. Gareth Southgate stuurde echter niet zijn beste elf het veld in. Hongarije, dat afgelopen zaterdag Duitsland nog op een gelijkspel hield, rook daardoor bloed. Sterker nog, de Hongaren openden na zestien minuten zelfs de score. Roland Sallai was de gevierde man. Engeland had nog voldoende tijd om de achterstand in de eerste helft recht te zetten. Maar er lukte opvallend weinig bij de Engelsen, die onder begeleiding van een fluitconcert de kleedkamer opzochten.

Southgate had genoeg gezien en bracht bij aanvang van de tweede helft Raheem Sterling binnen de lijnen. Niet veel later maakten ook Mason Mount en Phil Foden hun entree. Maar hun aanwezigheid mocht niet baten. Integendeel zelfs. Hongarije verdubbelde twintig minuten voor tijd de score. Weer was het Sallai die doelman Aaron Ramsdale het nakijken gaf. Het werd er in de slotfase alleen nog maar pijnlijker op voor Engeland. Zsolt Nagy maakte er 0-3 van, waarna John Stones met zijn tweede gele kaart nog voor het laatste fluitsignaal mocht gaan douchen. Hij maakte de 0-4 van Dániel Gazdag niet eens meer mee.

Duitsland-Italië 5-2

Door de overwinning van Hongarije in Engeland moest Italië winnen om de koppositie in handen te houden. Maar de regerend Europees kampioen beleefde een avond om snel te vergeten. Hoewel de eerste goede mogelijkheid voor de Italianen was, opende Duitsland de score. Joshua Kimmich brak al na tien minuten de ban. Italië leek de schade in de eerste helft beperkt te houden, ware het niet dat Ilkay Gündogan diep in de extra tijd de score verdubbelde vanaf de stip.

De Italianen gaven zich echter niet zomaar gewonnen en bleven ook in de tweede helft kansen creëren. Maar Manuel Neuer liet opnieuw zien waarom hij nog altijd één van de beste doelmannen ter wereld is. De goalie van Bayern München was simpelweg niet te passeren deze avond. Aan de andere kant moest zijn collega Gianluigi Donnarumma meermaals vissen na de pauze. Thomas Müller bracht de score in de 51e minuut op 3-0, waarna Timo Werner tussen de 68e en 70e minuut tweemaal scoorde. De Duitsers speelden niet eens hun beste voetbal, maar waren wel dodelijk effectief in de afwerking.

Gelukkig voor de Italianen vonden de Duitsers het na de tweede van Werner wel mooi geweest. Ze schakelden wat versnellingen terug en lieten de Italianen nog komen. Dat leidde uiteindelijk nog tot de eerste interlandtreffer van van de jonge Wilfried Gnonto, de 18-jarige aanvaller die in de belangstelling staat van PSV. Hij maakte echter niet het laatste doelpunt van de avond: dat kwam op naam van Alessandro Bastoni, die daarmee de eindstand op 5-2 bepaalde. Zo boekte Duitsland eindelijk zijn eerste en dus meteen een imponerende overwinning in de Nations League. De Duitsers komen nu op zes punten uit vier wedstrijden. Hongarije leidt de dans met zeven punten.