KNVB gaat Leeuwinnen evenveel betalen als de mannen

20 juni 2022, 11:13   Bijgewerkt: 20 juni 2022, 12:24

De KNVB gaat voortaan speelsters van de Oranje Leeuwinnen dezelfde premies betalen als de mannen, zo maakt de Nederlandse voetbalbond maandagochtend in een persbericht bekend. Dat is vastgelegd in een nieuwe collectieve samenwerkingsovereenkomst, die per 1 juli in werking treedt.

Sinds 2019 heeft de KNVB met de speelsters naar de overeenkomst toe gewerkt. Jan Dirk van der Zee, directeur KNVB en verantwoordelijk voor vrouwenvoetbal, spreekt van een 'historische stap' voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. "De winst van WEURO 2017, een finaleplaats op het WK 2019 en deelname aan de Olympische Spelen van Tokio. De OranjeLeeuwinnen zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse voetballandschap. We willen dat met deze belangrijke stap ook benadrukken."

De KNVB schrijft dat met de nieuwe overeenkomst de bestaande lijn van professionalisering verder wordt doorgetrokken en een gelijkwaardige behandeling van het mannen- en vrouwenelftal wordt nagestreefd. Dat bleek eerder al uit onder meer de de uitbreiding van faciliteiten en de staf, de op de Leeuwinnen toegesneden kleding en campagnes. De bond hoopt dat in de toekomst ook de externe vergoedingen voor de vrouwen die direct 'uit de markt' moeten komen (via onder andere FIFA, UEFA, tv-rechtenhouders) fors worden opgehoogd.

Vivianne Miedema vindt dat er met de overeenkomst een stap in de goede richting wordt gezet. "Ik ben de KNVB heel dankbaar dat we dit voor elkaar gekregen hebben en op deze manier met elkaar een grote stap kunnen zetten naar een gelijkwaardige waardering voor zowel mannen als vrouwen die uitkomen voor Oranje. Het is daarnaast niet alleen een mooie erkenning voor ons als huidige groep, het is een belangrijk maatschappelijk signaal en we hopen ook dat we hierdoor deuren openen voor de toekomstige Oranje-speelsters."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

TZuiden
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Mooi, kunnen ze een keer echt goed keukengerei kopen.

Kramer
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Makkelijk wanneer de gouden generatie klaar is. Zoveel bonussen hoef je dan niet meer uit te keren.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen