De ideale elf van Louis: alleen nog vraagtekens op het middenveld

26 september 2022, 10:20

Het is raar om te zeggen, maar het is niet anders. Hoewel het WK in Qatar 'pas' over een kleine twee maanden van start gaat, zit de voorbereiding van het Nederlands elftal voor het eindtoernooi er al zo goed als op. Louis van Gaal heeft in november nog één week om zijn selectie klaar te stomen voor het WK, alvorens de groepsfase begint met de wedstrijd tegen Senegal. Van Gaal kon wegens blessures zijn 'ideale' elf niet aan het werk zien tegen Polen en België, maar de bondscoach lijkt er grotendeels uit te zijn. 

Doelman

Het ging de voorbije week meer dan ooit over de positie onder de lat. Van Gaal selecteerde vier keepers voor de ontmoetingen met Polen en België. Naast de inmiddels bekende gezichten Jasper Cillessen en Mark Flekken, mochten ook nieuwelingen Remko Pasveer en Andries Noppert zich melden. Justin Bijlow werd tot verbazing van velen buiten de selectie gelaten. Pasveer kreeg in beide wedstrijden de kans van de bondscoach en die greep hij met beide handen aan. Tegen Polen had de doelman van Ajax weinig te doen, maar gisteravond trad hij een aantal keer goed op. Van Gaal is er naar eigen zeggen nog niet over uit wie zijn eerste doelman wordt in Qatar, al verklapte hij wel dat de kans groot is dat Pasveer meegaat. Een basisplaats in Qatar lonkt. 

Verdediging

De generale repetitie voor het WK in Qatar werd er eentje met twee gezichten. Waar het Nederlands elftal áán de bal zonder Frenkie de Jong en Memphis Depay een moeizame indruk maakte, stond het zónder bal als een huis. De achterhoede gaf weinig weg, en dat is toch knap als je spelers als Kevin de Bruyne, Eden Hazard, Michy Batshuayi en Yannick Carrasco tegenover je hebt staan. Met Jurriën Timber, Virgil van Dijk en Nathan Aké lijkt de laatste linie een zekerheid. Timber wordt met de interland een betere verdediger, Van Dijk is in meerdere facetten de absolute leider van de ploeg en Aké heeft zich geruisloos in de basis gespeeld. Niet voor niks heeft niemand het nog over Matthijs de Ligt of Stefan de Vrij. Ook de invulling van de vleugels kent geen vraagtekens meer. Denzel Dumfries en Daley Blind zijn Van Gaal zijn wingbacks

Lees ook: Geen WK voor Martins Indi; Van Gaal vindt nieuwe rol voor Malacia

Middenveld

Waar Van Gaal over de invulling van zijn verdediging er wel uit lijkt te zijn, zal hij op het middenveld nog flink moeten puzzelen. De Jong is uiteraard niet weg te denken van de nummer-6 positie. Marten de Roon deed het tegen Polen en België uitstekend als vervanger van De Jong, maar zonder de middenvelder van FC Barcelona heeft het aanvalsspel weinig om het lijf. De Jong is momenteel de enige zekerheid op het middenveld. Wie gaat naast hem spelen en wie wordt de nummer 10? Teun Koopmeiners had zichzelf tegen Polen een uitstekende dienst kunnen bewijzen als kompaan van De Jong, ware het niet dat hij al na een paar minuten uitviel met een hersenschudding. Daardoor mocht Steven Berghuis het laten zien. Tegen Polen viel hij gretig en goed in, maar gisteravond leed hij te veel balverlies. Op de nummer-10 positie lijkt het een strijd tussen Davy Klaassen en Cody Gakpo te gaan worden, waarbij de Eindhovenaar zijn visitekaartje heeft afgegeven. Klaassen liet het daarentegen afweten tegen België. 

Aanval

Van Gaal moest na afloop van de met 1-4 gewonnen interland tegen België in juni even terugdenken aan het WK van 2014 in Brazilië. Robin van Persie en Arjen Robben vormden destijds een droomkoppel. Het optreden van Memphis Depay en Steven Bergwijn in Brussel bezorgde Van Gaal flashbacks naar de flitsen van de sterspelers van weleer. Memphis en Bergwijn zijn, zoals Van Gaal dat zou zeggen, complementair aan elkaar. Waar de aanvaller van FC Barcelona de bal graag in de voeten wil en die met zijn sterke lichaam vast kan houden, sprint Bergwijn graag de diepte in om de één tegen één op te zoeken. Memphis en Bergwijn hebben ook nog eens een neusje voor het doel. Het is voor Oranje en Van Gaal te hopen dat Memphis zijn kwetsuur meevalt en regelmatig blijft spelen bij FC Barcelona en Bergwijn zijn topvorm terugvindt bij Ajax. Dan zijn zij de twee die het moeten gaan doen in Qatar. 

Lees ook: Vijf conclusies na de nipte overwinning van Oranje op België

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen