Denen maken statement met WK-shirt, organisatie reageert

29 september 2022, 15:28

Denemarken heeft het tenue waarmee het op het WK in Qatar gaat aantreden gepresenteerd. Met de tricots wil de Deense bond een duidelijk statement maken over het toernooi en de controverses waarmee de organisatie omgeven is. Zowel de rode thuisshirts, de witte uitshirts als het volledig zwarte derde tenue is namelijk effen van kleur.

'Wij staan volledig achter het Deense elftal, maar dat betekent niet dat we ook achter Qatar als gastheer staan', schrijft Hummel, sinds jaar en dag kledingsponsor van de ploeg als verklaring. De keuze voor een zwart derde tenue is ook niet toevallig: 'Zwart is de kleur van de rouw', gaat het kledingbedrijf verder. 'Wij willen een statement maken over de mensenrechtensituatie in Qatar, en de manier waarop de buitenlandse arbeiders die de stadions gebouwd hebben zijn behandeld.'

Ook de Deense bond was al meermaals kritisch op de keuze voor Qatar. Zo werd al eerder bekend dat de spelers tijdens het WK trainingskleding dragen met daarop boodschappen over mensenrechten. Ook heeft het land besloten geen promotie-evenementen van de organisatie bij te wonen, en met zo min mogelijk afgevaardigden naar het toernooi af te reizen. "Onze deelname aan het WK betreft alleen het sportieve", zegt algemeen directeur Jakob Jensen van de Deense voetbalbond daarover.

Reactie organisatie

De organisatie van het toernooi heeft inmiddels gereageerd op het statement van de Denen. Via een woordvoerder laat he weten dat het 'ijverig gewerkt heeft met de Qatarese regering om ervoor te zorgen dat het toernooi een blijvende sociale erfenis nalaat.' De organisatie vindt dat haar inzet om de gezondheid en veiligheid van de arbeiders te beschermen gebagatelliseerd wordt, en gaat nog een stap verder: 'Landen moeten altijd meer doen om de rechten van mensen over de gehele wereld te beschermen, ook Denemarken zelf.'

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Moederkoek
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Aah, de kledingbranche gaat een statement maken... Hebben ze ook gelijk de lonen verhoogd voor alle (kinder)handen in bv Bangladesh, zodat die een normaal leven kunnen opbouwen? En als de vrouwen van één van de topmannen hun lippen weer willen laten opspuiten, staan ze ook weer op het vliegveld te wachten richting de oliestaatjes. Virtue signalling komt mij de keel uit, niet zelden gepaart met hypocrisie.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen