Veel Ajax-aankopen op de bank: Van Basten kritisch op aankoopbeleid

5 oktober 2022, 19:45

Ajax verkocht van de zomer niet alleen voor heel veel geld aan spelers. Het trok ook flink de portemonnee voor de komst van versterkingen. Maar van alle nieuwkomers kunnen vooralsnog alleen Calvin Bassey en Steven Bergwijn rekenen op een basisplaats. Voor Marco van Basten reden zijn vraagtekens te plaatsen bij het aankoopbeleid van de Amsterdamse topclub.

Na de nederlaag op Anfield drie weken geleden, kon Ajax zich in de thuiswedstrijd tegen Napoli eigenlijk geen misstap meer veroorloven. Het werd echter een avond om heel snel te vergeten. De Amsterdammers openden na negen minuten nog wel de score, maar werden daarna op een hoopje gespeeld door de Italianen, die in de tweede helft uitliepen naar een 1-6 overwinning. "Of ik ben geschrokken? Ja, 6-1 is natuurlijk bizar. Dat hoort niet bij Ajax", zei Van Basten woensdagavond bij Ziggo Sport.

Ook Van Basten zag Ajax nog wel goed beginnen. De voormalig voetballer van onder meer Ajax en AC Milan vond de ploeg van Alfred Schreuder 'best wel wakker' en zelfs 'opvallend agressief' in de openingsfase. "Maar deze uitslag is wel ontluisterend. Je vraagt je af hoe dat nou kan, zeker omdat we de afgelopen jaren met Erik ten Hag toch hebben mogen smullen. Dit is niet goed voor het Nederlandse voetbal", aldus Van Basten, die zich verbaast over alle aanwinsten die op de bank zitten bij Ajax. "Bergwijn en Bassey spelen, maar de rest staat helemaal niet opgesteld. Dan vraag je je af wat nou precies je aankoopbeleid is. Het geld moet toch op het veld staan?"

Brian Brobbey, van de zomer teruggekocht van RB Leipzig, en Florian Grillitsch verschenen nog wel als invallers binnen de lijnen, maar Lucas Ocampos, Owen Wijndal, Lorenzo Lucca en Francisco Conceição bleven allemaal op de bank. En dan behoorden Ahmetcan Kaplan en Jorge Sánchez door blessures niet tot de selectie. Maar ook zij staan normaliter buiten de basis. "Ik weet niet of er iets scheefs zit tussen de technische mannen, maar als je honderd miljoen euro uitgeeft en van de negen spelers die er gekocht zijn spelen er twee… Dan kijk je misschien wel naar de toekomst, maar dat lijkt mij ook niet zo slim. Er moet nu gewoon gepresteerd worden. Je moet kwaliteit kopen om op te stellen en niet om op de bank te zetten."

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen