Feyenoord-spitsen langs de meetlat: kiest Slot voor Danilo of Gimenez?

22 oktober 2022, 11:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Vorig jaar waren het Bryan Linssen en Cyriel Dessers die het Arne Slot moeilijk maakten bij Feyenoord, maar ook nu is het aanwijzen van een eerste spits niet de makkelijkste keuze voor de trainer. Danilo arriveerde een stuk eerder en kreeg aanvankelijk dus de voorkeur, maar met enkele sterke invalbeurten wakkerde Santiago Gimenez de discussie al snel aan. Nu we ook de Mexicaan een aantal keer als basisspeler aan het werk hebben gezien, is het tijd om de balans op te maken.

Vijf jaar lang droeg Danilo het shirt van aartsrivaal Ajax - met tussendoor een uitstapje naar FC Twente - maar op 1 juli meldde hij zich voor het eerst in De Kuip. Hij was de eerste van vele aanwinsten, maar wel een van de weinigen die de gehele voorbereiding meemaakte. Daarmee had hij direct een streepje voor. Zeker omdat de komst van concurrent Gimenez pas kort voor de start van de competitie was afgerond en de Mexicaan ook nog eens moest wachten op zijn werkvergunning. Danilo wist dus dat hij in de eerste wedstrijden de kans zou krijgen om een voorsprong te nemen in de concurrentiestrijd.

Dat deed de 23-jarige Braziliaan dan ook. Al in de openingswedstrijd tegen Vitesse (2-5) was hij twee keer trefzeker, waarna hij zeker nog een maand een gemiddelde van één doelpunt per wedstrijd bleef aanhouden. Toch was Het Legioen intussen ook benieuwd naar de nog minder bekende Mexicaanse aanwinst. Ook hij liep voor zijn vertrek bij zijn oude club Cruz Azul immers één-op-één: in de eerste vijf wedstrijden van het nieuwe seizoen scoorde hij vijf keer.

In de thuiswedstrijd tegen FC Emmen (4-0) maakte Gimenez voor het eerst indruk in het shirt van Feyenoord. Nadat zijn eerdere twee invalbeurten te kort waren om iets te kunnen laten zien, was hij tegen de Drentenaren in slechts een klein halfuur goed voor een goal en een assist. Daarmee was de ketchupfles geopend: in de drie wedstrijden die volgden, tekende de pas 21-jarige nieuweling voor nog eens vier doelpunten (twee tegen Lazio, één tegen Sparta en Sturm Graz; allemaal als invaller). Het betekende de start van een nieuwe spitsendiscussie in Rotterdam-Zuid.

Doelpunten per 90 minuten

Een maand later heeft Gimenez ook zijn eerste optredens als basisspeler erop zitten. Hij stond aan de aftrap van de wedstrijden tegen FC Twente, FC Midtjylland (thuis) en AZ. Daarin kwam hij niet tot scoren, terwijl Danilo als invaller één keer trefzeker was. De beide spitsen ontlopen elkaar dus nog altijd niet veel. Danilo speelde veertien wedstrijden (waarvan drie als invaller), twee meer dan Gimenez. Met een totaal van acht goals en één assist presteert de Braziliaan cijfermatig tot dusver beter, al zegt dat gezien zijn langdurige rol als basisspeler natuurlijk weinig.

Andersom zou je kunnen stellen dat het aantal van vijf goals en één assist uit twaalf wedstrijden, waarvan liefst negen invalbeurten, juist knapper is. Gimenez speelde immers slechts 426 minuten, terwijl dat aantal voor Danilo op 812 speelminuten ligt. Een iets beter beeld geeft daarom het gemiddelde aantal doelpunten en assists per negentig minuten. Volgens die statistiek doet Gimenez het met afgerond 1,1 goals en 0,2 assists per negentig minuten nog altijd beter dan de 0,9 goals en 0,1 assists van Danilo. Uiteraard moet hierbij aangemerkt worden dat de rol en taken van een invaller flink kunnen verschillen van die van een basisspeler.

Overige statistieken

Bovendien zeggen doelpunten en assists lang niet alles. Daarom is het ook interessant om naar andere cijfers te kijken. Zo valt op dat Gimenez gemiddeld per negentig minuten meer scoort, maar ook iets vaker schiet. Hij is goed voor 3,8 doelpogingen per negentig minuten, Danilo 'slechts' 3,6. Ook gaat hij veel vaker voor een dribbel. Dat doet Gimenez 3,4 keer per negentig minuten, waarvan hij 1,3 keer ook zijn man voorbij komt. Bij Danilo is dat 0,4 keer van de 1,1 pogingen.

Andersom zou je kunnen zeggen dat Danilo minder vaak voor eigen succes gaat en vaker zijn ploeggenoten opzoekt. Gemiddeld geeft hij 22,8 passes per negentig minuten, terwijl dat aantal voor Gimenez op slechts 15,7 ligt. Ook het verschil in key passes - passes die een directe doelpoging als gevolg hebben - is in het voordeel van Danilo: 0,9 tegenover 0,6.

Voor wie kiest Slot?

De belangrijkste vraag is natuurlijk wie van de twee spitsen de voorkeur van Slot geniet. Dat was lange tijd Danilo, die volgens hem veel bijdroeg aan de speelwijze van Feyenoord en uiteraard ook zijn doelpunten meepikte. Nu die productie wat gestokt lijkt en Gimenez inmiddels op zijn plek is in Rotterdam, is de oud-Ajacied niet langer zeker van zijn plek. De afgelopen drie wedstrijden koos Slot voor de Mexicaan, waarbij diens neusje voor de goal een belangrijk argument was.

Het verloop van de keuzes van Slot en zijn beweegredenen hebben veel gelijkenissen met het 'Linssen-Dessers-vraagstuk' van vorig seizoen. Ook toen raakte de hard werkende Linssen - die eveneens zijn doelpunten meepikte én zijn ploeggenoten in stelling bracht - uiteindelijk zijn plek kwijt aan doelpuntenmaker Dessers. Een troost voor Danilo zal zijn dat Linssen ook na het kwijtraken van zijn basisplaats nooit echt uit beeld raakte. Bovendien maakt Gimenez zijn status als goaltjesdief sinds hij zijn basisplaats heeft veroverd nog niet echt waar, terwijl Danilo zich tegen AZ weer liet zien met een absolute wereldgoal. Wie weet voor wie Slot vandaag tegen Fortuna Sittard zal kiezen.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen