Lodeweges legt uit wat De Jong heeft gehad aan De Roon

15 oktober 2022, 12:51   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Frenkie de Jong heeft volgens Dwight Lodeweges veel gehad aan Marten de Roon bij het Nederlands elftal. De voormalig assistent-bondscoach legt in een interview met Voetbal International uit hoe dat zit.

De Jong en De Roon hebben meermaals het controlerende blok op het middenveld van Oranje gevormd. Met De Roon naast hem krijgt De Jong volgens Lodeweges meer vrijheid, wat zijn spel ten goede komt. "Denzel Dumfries als rechtsback hoog stond, dan bleef Daley Blind aan de andere kant laag. Met Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt bleven er dan drie spelers achterop. De Jong en De Roon stonden daarvoor. Als De Jong ging zwerven en bijvoorbeeld uitweek naar de zijkant, dan bleef Marten altijd in het midden in de lengte-as. Dat was heel belangrijk bij balverlies", vertelt Lodeweges.

De Roon is een goed voorbeeld van een speler die zelden uitblinkt, maar anderen wel beter laat voetballen. "Hij kon de eerste druk geven of juist ophouden en tijd winnen zodat anderen terug konden schakelen. Daarin was hij fantastisch", aldus Lodeweges. "Marten is heel slim in het veld, je hoeft hem eigenlijk niets uit te leggen. En als dat toch nodig is, heeft hij aan een half woord voldoende. Hij doet gewoon heel goed wat hij kan en hij doet bijna geen dingen die hij niet kan. Marten houdt het voetbal heel simpel."

De kans is groot dat De Roon door bondscoach Louis van Gaal wordt meegenomen naar het WK in Qatar. De Jong is in principe een zekerheidje, mits fit. In de laatste interlandperiode liep de speler van FC Barcelona een hamstringblessure op, maar daar is hij inmiddels van hersteld.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen