Eredivisie: achttien ploegen klaar voor de start!

18 augustus 2006, 14:27

Het duel tussen Sparta en Vitesse vormt vanavond de start van het nieuwe seizoen. Na twee seizoenen waarin PSV met harde hand regeerde zijn Ajax, Feyenoord en AZ vastbesloten om een einde te maken aan de Eindhovense hegemonie. Is Ajax echt zo veel beter dan vorig seizoen? Kunnen de talenten van AZ direct succes boeken? En hoe vangt Feyenoord het vertrek van Dirk Kuyt op? Welke ploegen mogen hopen op Europees voetbal en voor wie dreigt de Jupiler League? FCUpdate.nl blikt vooruit op het seizoen, dat vanavond in Rotterdam zal beginnen.

De grootste wijziging bij landskampioen PSV is het vertrek van trainer Guus Hiddink. De succescoach heeft plaatsgemaakt voor Ronald Koeman, die de lastige taak krijgt om Hiddink te doen vergeten. Een opsteker voor Koeman is wel dat de selectie van PSV nagenoeg intact gebleven is. Cocu plakt er nog een jaar aan vast en ook Farfan, Alex, Ooijer en Vennegoor of Hesselink zijn nog altijd in Eindhoven te vinden. Daar tegenover staat wel dat PSV geen spectaculaire versterkingen binnengehaald heeft. Alleen Carlos Salcido lijkt nieuw in het basisteam, voor de rest vertrouwt Koeman op de spelers die ook vorig seizoen al in Eindhoven waren.

Jaap Stam met de schaal.

Jaap Stam met de schaal.

Naast Ajax kan ook AZ terugkijken op een bewogen zomer. De ploeg verloor met Landzaat, Perez, Timmer, Van Galen, Huysegems en Sektioui veel kwaliteit, maar lijkt dit verlies goed gecompenseerd te hebben. Spelers als Cziommer, Luirink en Dembele hadden de clubs voor het uitkiezen, maar kozen voor AZ. Bovendien lijken ook Didulica, Jenner, Mendes da Silva, Martens en Gudjonsson slimme aankopen. Met Mathijsen, De Cler, Jaliens, Schaars en Arveladze zijn bovendien voldoende spelers van topniveau in Alkmaar gebleven. Het is aan Louis van Gaal om deze mix van jong talent en routine te smeden tot een hecht team. Als dat lukt, dan kan het eerste seizoen in het DSB-Stadion wel eens een doorslaand succes worden.

Stein Huysegems

Stein Huysegems

De nummer vijf van het afgelopen seizoen, FC Groningen, dreigt een zwaar seizoen tegemoet te gaan. Vorig seizoen overtrof het elftal van trainer Ron Jans alle verwachtingen, maar het zal niet meevallen om haar status als subtopper nu te bevestigen. Het zal Jans echter goed doen dat zijn selectie vrijwel intact gebleven is. Alleen Gijs Luirink vertrok en daar tegenover staat de komst van onder meer Goran Lovre (Anderlecht) en de Uruguayaanse spits Luis Suarez. De selectie oogt goed, maar het valt te betwijfelen of de ploeg de unieke prestatie van het afgelopen seizoen kan herhalen.

Verbeek

Verbeek

Dat geldt in mindere mate voor de nummer zes van het afgelopen seizoen, FC Utrecht. In de verdediging en op het middenveld lijkt trainer Foeke Booij zijn zaken uitstekend voor elkaar te hebben, maar aanvallend komt de ploeg nog wat tekort. Vorig seizoen zorgden Adil Ramzi en Dave van den Bergh voor de nodige flair en creativiteit, maar beide spelers zijn nu weg. Als vervanger kwam voorlopig alleen de blessuregevoelige Cedric van der Gun en dat lijkt wat aan de magere kant.

De nummer negen van het afgelopen seizoen, FC Twente, lijkt wél uitstekende zaken te hebben gedaan deze zomer. De ploeg heeft geen enkele basisspeler verloren en met Luke Wilkshire, Rob Wielaert, Otman Bakkal en Niels Oude Kamphuis lijken de Tukkers kwaliteit binnengehaald te hebben. Een plaats bij de top-negen lijkt ook dit seizoen dan ook goed haalbaar voor de Tukkers, die zich komende week via de voorronde nog hopen te plaatsen voor de UEFA Cup.

{image[244464][right-half][]}NEC was de schlemiel van het afgelopen seizoen. De ploeg stond vrijwel het hele seizoen in de top-negen, maar eindigde op de valreep nét als tiende. Zonder Jeffrey Leiwakabessy, David Jones, Rob Wielaert en Björn van der Doelen zal NEC er een hele kluif aan krijgen om dit seizoen wél in de top-negen te eindigen. Trainer Mario Been gokt op jonge spelers als Mark Otten en Brett Holman, maar het is de vraag of dat voldoende is om de doelstellingen te bereiken.

Bij streekgenoot Vitesse daarentegen lijken alle ingrediënten voor een succesvol seizoen aanwezig. Met Danko Lazovic en Mads Junker beschikt de ploeg over een levensgevaarlijk aanvalsduo, terwijl menig subtopper jaloers zou zijn op een middenveld met Theo Janssen, Abubakari Yakubu, Youssouf Hersi en Remco van der Schaaf. Met Aad de Mos hebben de Arnhemmers bovendien een trainer die de klappen van de zweep kent. Het is pas ruim twee jaar geleden dat Vitesse nacompetitie speelde, maar dit seizoen lijkt de ploeg eindelijk weer een gooi te kunnen doen naar Europees voetbal.

Vorig seizoen verraste Heracles Almelo vriend en vijand door als dertiende te eindigen. De ploeg begon het seizoen als degradatiekandidaat nummer één, maar hield het hoofd uiteindelijk met gemak boven water. Dit seizoen zal echter een stuk lastiger worden om boven de rode streep te eindigen. Vooral defensief lijkt Heracles, na het vertrek van routinier en aanvoerder Nico-Jan Hoogma, tekort te komen. Als Ruud Brood er met dit materiaal is slaagt om degradatie te ontlopen, mag dat in Heracles opnieuw gevierd worden als een kampioenschap.

{image[246056][right-half][Haris Medunjanin]}Sparta moest vorig seizoen nog genoegen nemen met een plaats achter mede-promovendus Heracles, maar dit seizoen lijken de Rotterdammers aanzienlijk sterker dan de Heraclieten. Met Yannis Anastasiou en Haris Medunjanin in de ploeg heeft trainer Wiljan Vloet een garantie voor doelpunten. Het enige minpunt lijkt de defensie. De ploeg verloor aanvoerder Davy de Fauw en als vervanger kwam alleen Sepp de Roover over van FC Eindhoven. Waar Sparta vorig seizoen nog kon leunen op haar sterke defensie, ligt de kracht van de ploeg nu in de aanval. De seizoenkaarthouder van Sparta kijken dan ook hoopvol uit naar het nieuwe seizoen.

ADO Den Haag eindigde de afgelopen jaren steevast als veertiende of vijftiende en ook dit jaar lijkt een dergelijke positie het hoogst haalbare. Met El-Akchaoui, De Graaf, Jungschläger, Kolkka en doelman De Vries zijn vijf basisspelers vertrokken, waardoor trainer Frans Adelaar moet bouwen aan een nieuwe ploeg. Met Stefan Postma heeft ADO een uitstekende doelman, maar de rest van het elftal lijkt niet spectaculair goed. De ploeg hoopt vooral op routinier Michael Mols, de Belgische aanwinst Laurent Delorge, aanvoerder Stijn Vreven en Hagenaar Ferrie Bodde. Of dat voldoende zal zijn om de nacompetitie te ontlopen, valt te betwijfelen.

Willem II heeft het komende seizoen één groot voordeel: slechter dan vorig seizoen, kan het (bijna) niet. De zeventiende plaats was Willem II-onwaardig. Het feit dat de ploeg in de slotfase van de competitie echter uitstekend begon te draaien, biedt hoop. Voormalig probleemgeval Iwan Redan is door de nieuwe trainer Dennis van Wijk gebombardeerd tot aanvoerder en hij vormt een gevaarlijk duo met de teruggekeerde Mounir El Hamdaoui. Willem II gokt verder op een handvol spelers die in Nederland nog relatief onbekend zijn, zoals verdedigers Bælum en Kargbo. Een plaats in het linkerrijtje lijkt te hoog gegrepen, maar een plek in de middenmoot moet mogelijk zijn.

kampioen

kampioen

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen