Opmerkelijk: Wales wil naam veranderen na afloop WK

1 november 2022, 21:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Wales lijkt na afloop van het WK voetbal in Qatar het voorbeeld van Turkije te volgen en overweegt een naamswijziging aan te vragen bij de FIFA. Noel Mooney, algemeen directeur van de voetbalbond van Wales (FAW), heeft dat dinsdagmiddag bekend gemaakt. 

Turkije leverde eerder dit jaar officieel een verzoek in bij de FIFA om de naam te veranderen naar 'Türkiye'. Die officiële naam wordt nu gebruikt bij communicatie van de FIFA, waaronder de wereldranglijst en andere officiële statements. Mooney heeft nu gesprekken gevoerd met de UEFA om te kijken hoe deze wijziging tot stand is gekomen. "We hebben ze gevraagd wat zij merken: is er een trend waarneembaar dat mensen meer hun eigen taal gebruiken? Ik weet dat het Welsh een renaissance beleeft en dat er veel trots heerst over hoe wij omgaan met onze cultuur", aldus Mooney. 

In plaats van de naam 'Wales' zou de voetbalbond nu een wijziging naar 'Cymru' willen aanvragen. "Die naam gebruiken we hier. In eigen land is het duidelijk dat we Cymru heten. Zo noemen we onze nationale ploegen. Dat zie je terug op onze website en aan de manier waarop we over onszelf praten", ligt Mooney toe.

Na afloop WK verandering

Vanwege de aankomst van het WK voetbal acht Mooney het momenteel te verwarrend om de naamswijziging al door te voeren. "Internationaal hebben we nog wat werk te verrichten, dus gaan we als Wales naar dit WK", zo stelt hij. Bovendien wil de FAW eerst rustig nadenken over de grote beslissing. "We zijn een open, democratische organisatie. We nemen zo'n besluit niet eigenhandig en niet van de een op de andere dag. Ik zou zeggen dat het die richting op gaat, maar er wordt nog niet serieus over gesproken."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen