KNVB stelt voorwaarde voor steun aan FIFA-baas Infantino

17 november 2022, 14:48

Gianni Infantino krijgt een derde termijn als voorzitter van de FIFA. Volgend jaar houdt de wereldvoetbalbond een verkiezing voor een nieuwe preses, maar er heeft zich buiten de 52-jarige Zwitser geen andere kandidaat gemeld. De KNVB schaart zich achter de herverkiezing van Infantino, maar verbindt daar wel een belangrijke voorwaarde aan.

Infantino bekleedt de functie sinds 2016, toen hij het stokje overnam van de flink in opspraak geraakte Sepp Blatter. In 2019 werd hij herkozen voor een tweede ambtstermijn, en daar komt volgend jaar dus een derde periode van drie jaar bij. Voor de verkiezing, die op 16 maart 2023 in Rwanda wordt gehouden, is de inschrijftermijn inmiddels verstreken.

De KNVB staat achter de herverkiezing van de Zwitser, al heeft het daaraan wel een voorwaarde verbonden. "Het belangrijkste is dat de FIFA de mensenrechtencriteria nog beter verankert in de toewijzing van toekomstige eindtoernooien", zegt secretaris-generaal Gijs de Jong. De Nederlandse bond heeft dat in een gezamenlijke brief met de bonden van België, Engeland, Wales en Zweden laten weten aan Infantino.

Geen nieuw 'Qatar'

Daarmee wil de KNVB voorkomen dat er in de toekomst weer discussies ontstaan rond de toewijzing van de gastheer van de mondiale eindronde. Nadat in 2018 al in Rusland werd gespeeld, krijgt Qatar al sinds de toewijzing bakken vol kritiek over zich heen over de manier waarop het omgaat met mensenrechten en de vele buitenlandse gastarbeiders die onder meer meewerken aan de bouw van de WK-stadions.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen