Opmars Barça in eigen land wordt beloond door de bondscoach

23 november 2022, 15:44   Bijgewerkt: 23 november 2022, 15:49

FC Barcelona-trainer Xavi Hernández zal vanavond hoogstwaarschijnlijk met een grote glimlach gaan kijken naar de eerste WK-wedstrijd van de Spaanse nationale ploeg. Bondscoach Luis Enrique heeft in zijn basiself voor het duel met Costa Rica immers plek voor liefst vijf spelers van de huidige koploper van Spanje. Alleen Alejandro Baldé, Ansu Fati en Eric Garcia moeten genoegen nemen met een plek op de bank. 

De opstelling van Spanje voor de eerste WK-wedstrijd tegen Costa Rica doet terugdenken aan het zo succesvol verlopen WK van 2010 in Zuid-Afrika. Toen kroonde het Zuid-Europese land zich met meerdere Barça-spelers tot de beste ploeg van de wereld. Op het Afrikaanse continent maakten Carles Puyol, Gerard Piqué, Sergio Busquets, Xavi, Andrés Iniesta, Pedro en David Villa allemaal onderdeel uit van het team dat in de finale met 1-0 te sterk was voor het Nederlands elftal. Daarbij moet wel worden gezegd dat Villa gedurende het WK nog eigendom was van Valencia. De topschutter maakte na het toernooi de overstap naar FC Barcelona. Doelman Victor Valdés was destijds de tweede keus achter Iker Casillas. 

Twaalf jaar later gaat Spanje wederom met een groot aantal FC Barcelona-spelers op jacht naar de wereldtitel. Bondscoach Enrique riep onlangs acht spelers op van de huidige koploper van Spanje voor het eindtoernooi in Qatar: Jordi Alba, Ferran Torres, Busquets, Garcia, Fati, Gavi, Pedri en Baldé. Van die namen beginnen er vanavond vijf in de basis. Alba is de linksback, het middenveld wordt gevormd door Busquets, Gavi en Pedri en in de aanval heeft Enrique een plekje ingeruimd voor Torres. Het doel wordt verdedigd door Unai Simon, de achterhoede completeerd door César Azpilicueta, Rodri en Aymeric Laporte en de voorhoede door Marco Asensio en Dani Olmo. 

Spanje is erop gebrand zich in Qatar van zijn beste kant te laten zien. Vorig jaar werd de ploeg van Enrique in de halve finale van het EK uitgeschakeld door Italië. Tijdens de twee voorgaande wereldkampioenschappen zat het toernooi er na de groepsfase (2014) en achtste finale (2018) al op. De Spanjaarden zullen in Qatar echter flink aan de bak moeten: naast Costa Rica zijn Duitsland en Japan de andere tegenstanders in groep E. Duitsland leek lang op weg naar een overwinning op Japan, maar de Aziaten hebben zich geweldig terug geknokt van een 1-0 achterstand. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen