Oranje op Rapport: regent onvoldoendes bij héél zwak Nederland

25 november 2022, 19:02   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd om de tweede wedstrijd op het WK in Qatar te winnen. Ondanks een vroege voorsprong tegen Ecuador via Cody Gakpo, liep het eigenlijk geen seconde echt goed bij de mannen van Louis van Gaal. Uiteindelijk mochten 'we' niet eens klagen met het moeizame gelijkspelletje (1-1), waardoor de internationals veel onvoldoendes scoren in Oranje op Rapport.  

Andries Noppert - 6

Leek vlak voor de pauze zijn eerste WK-goal te moeten incasseren, maar kreeg toen nog hulp van de grensrechter. Die dacht hij meteen na de thee opnieuw te krijgen, maar toen bleef de vlag naar beneden en was de eerste tegengoal van de Tower van Joure in Oranje alsnog een feit. Had hij daarbij de bal niet verder opzij kunnen boksen? Bij de introductie van de Ecuador-aanval zag hij er ook niet geweldig uit met het wegschieten van de bal. Anderzijds viel hij ook niet uit de toon, maar zo goed als in zijn debuutwedstrijd was hij zeker niet. 

Denzel Dumfries - 5,5

Echt gevaarlijk over de rechterkant werd Oranje te weinig tegen Ecuador, maar in hoeverre was dat te verwijten aan Dumfries? De verdediger bracht de energie die zoals altijd van hem werd gevraagd, maar de acties vielen ongelukkiger uit dan de laatste jaren in het Nederlands elftal veelvuldig het geval was. Verdedigend viel hij niet uit de toon, maar met drie centrale verdedigers had dat ook niet gemogen. 

Jurriën Timber - 4,5

Begon de wedstrijd nog uitstekend, waarbij hij heel scherp op Enner Valencia zat en zijn duels won. Maar naar mate de wedstrijd vorderde, werd hij verdedigend slordiger en leed hij steeds vaker balverlies. Dat laatste gebeurde, weliswaar zeer ongelukkig, ook waaruit de gelijkmaker viel. En daarbij bracht hij dus juist niet de stabiliteit waar Van Gaal achterin zo naar zoekt.

Virgil van Dijk - 6

De aanvoerder van het Nederlands elftal kreeg met zijn achterhoede veel te doen. Al vanaf de eerste minuut kopte Van Dijk serieus gevaar weg en bleef dat de hele wedstrijd doen. Maar de captain kon niet voorkomen dat er regelmatig een Ecuadoriaanse aanvaller door zijn verdediging liep. Dat lag meestal niet direct aan VVD: die de meeste van zijn duels gewoon won, maar aan de bal te slordig was.

Nathan Aké - 6,5

Aan de bal was hij lange tijd een van de sterkhouders van Oranje. Was betrokken bij het openingsdoelpunt in de passing en was sowieso met zijn dribbels een van de weinigen die zijn niveau wel haalde bij het Nederlands elftal. Dat hij buitenspel ophief bij de gelijkmaker, was ongelukkig, maar kon hem niet echt worden verweten.

Daley Blind - 5,5

Bij het openingsdoelpunt van Gakpo zorgde Blind met een slimme loopactie dat er ruimte kwam in de as van het veld. Voetbalgogme dat de linksback van Ajax nog altijd heeft. Maar zakte vrij snel daarna weg in het moeras, waarin bijna al zijn collega-internationals ook zaten. De manier waarop hij de hoge bal van Noppert verwerkte, waaruit uiteindelijk de tegengoal viel, was ook bijzonder slordig. 

Teun Koopmeiners - 5

Met Koopmeiners naast De Jong zou Frenkie meer aanvallend kunnen spelen was het idee, maar de voetballer van Atalanta Bergamo kon het vertrouwen van Van Gaal niet belonen met een goed optreden. Het ging aan de bal allemaal net wat te traag voor de oud-AZ'er, die opmerkelijk veel balverlies had. Dat hij pas een klein kwartier voor het einde werd gewisseld, was opmerkelijk, want Oranje verloor de strijd op het middenveld pijnlijk.

Frenkie de Jong - 5,5

Van Gaal schaarde Frenkie in het rijtje van het niveau van Robin van Persie en Arjen Robben, gevraagd naar het niveauverschil met zijn selectie in 2014. En waar de controleur van FC Barcelona de laatste jaren alijd leverde in Oranje, was hij zelf terecht ontevreden over zijn duel tegen Senegal en dat zal over zijn spel tegen Ecuador zeker niet anders zijn. Ongelukkig in zijn dribbels en in de passing onder het niveau dat hij kan halen. En Frenkie is wel echt de motor van een goed spelend Oranje... 

Davy Klaassen - 6

"Davy Klaassen is een kei in het drukzetten", verklaarde Louis van Gaal voor de wedstrijd over het feit dat de Ajacied een basisplaats kreeg. Na zes minuten betaalde die keuze zich al uit, want uit een balverovering van Klaassen schoot Cody Gakpo raak. Na die actie kon hij het verschil op het middenveld niet maken, al viel hij door zijn werklust niet uit de toon. Om meer creativiteit in het elftal te brengen, was de wissel van Van Gaal overigens wel begrijpelijk.

Cody Gakpo - 6,5

De man in absolute topvorm schoot al na zes minuten knap raak. Dat hij dat met zijn verkeerde linkervoet én snoeihard deed, maakte zijn treffer extra knap. In de eerste helft bracht de voormalig PSV'er nog wel iets van gevaar, maar zijn stempel kon hij verder niet drukken. In de tweede helft werd dat, zoals eigenlijk voor heel Oranje, nog minder. En dus ging de steekvlam waarmee Gakpo opende uit als een nachtkaars...

Steven Bergwijn - 4

Zelfs al speelde hij bij Tottenham Hotspur niet, dan presteerde Steven Bergwijn in het Nederlands elftal altijd. Maar dit WK in Qatar lukt het hem niet om de slechte vorm van bij Ajax om te zetten in goede prestaties in het oranjeshirt. Dat hij het zichzelf ook nog eens heel moeilijk maakte met allerlei hakjes en ingewikkelde solo's, hielp niet bepaald mee én zorgde ervoor dat hij grossierde in balverlies. De enige logische aanvaller om ruimte te maken voor Memphis Depay.

Invallers

Memphis Depay - 5

Kreeg een helft de tijd om zijn stempel te drukken op het Nederlands elftal, dat halverwege al genoeg problemen had met Ecuador. Maar met het inbrengen van de herstellende aanvaller werden de problemen niet minder groot. Memphis werd amper gevonden door zijn ploeggenoten en de keren dat hij aan de bal was, was hij die ook weer heel snel kwijt. 

Steven Berghuis - 4,5

Het was niet dat zijn vervanger naast Frenkie de Jong (Teun Koopmeiners) het zo veel beter deed, maar met zijn invalbeurt heeft de middenvelder van Ajax zeker geen indruk gemaakt op Van Gaal. De dramatische vrije trap die veel te kort was vijf minuten voor het einde van de wedstrijd was misschien wel veelzeggend voor de zeer matige invalbeurt van de Ajacied.  

Marten de Roon - 

Speelde te kort voor een beoordeling

Wout Weghorst -

Speelde te kort voor een beoordeling

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ach ik heb het al vaker gezegd . Die nations league en kwalificatie wedstrijden nemen wij allemaal zo serieus . Terwijl de rest gewoon oefent Het gooit zoveel zand in iedereens ogen Nu het echt om de knikkers gaat komen we gewoon te kort. In kwaliteit en werklust etcetc. Verder was onze nieuwe held weer geweldig . De inleiding tot de goal ,daarna de fout van timber . En vervolgens de bal recht op hem af ,in de schoenen schuiven van de aankomende speler. Maar goed mondje dicht en handjes af van de man die lachwekkend in de goal staat

Schoonhoven
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Virgil, Aké, Noppert en Frenkie een 7. De rest een drie ... Van Gaal een 2. Wat een armoede, wat een schertsvertoning. Nog twee wedstrijdjes en dan kunnen ze naar huis.

IronKnuckles
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Voetballiefhebbers, ik ben ben nog zo’n fossiel dat ik de EK 1988 bewust heb mogen meemaken. Een elftal met Gullit, van Basten en Rijkaard. MvB stond in de eerste wedstrijd niet in de basis ten faveure van Johny Bosman en Nederland ging onderuit tegen de toenmalige Sovjet-Unie met 1-0 Ook de wedstrijd tegen Ierland werd ternauwernood gewonnen door een doelpunt van Kieft die anno vandaag door de VAR afgekeurd zou worden. Het loopt inderdaad (nog) niet maar de ploegen tegen wie Oranje tegen speelt zijn niet van het B niveau in Europa. Een ploeg moet in het toernooi groeien en toegegeven er zijn weinig spelers echt in vorm maar Argentinië en Duitsland hebben 4 punten minder dan wij hè

Schoonhoven
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Maar toen hadden we vijf of zes spelers van wereldklasse. Nu misschien twee, en de rest is bagger.

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Je kop in het zand steken is dit. Heb net als jij het ek 88 beleefd. Was er tegen ierland bij zelfs. Maar dat team heeft /had gewoon zoveel meer als dit elftal. Dat je gelijkspeelt of verliest kan gebeuren maar toch niet zo . Er zit gewoon niks in . En weet je waarom omdat ze denken na de nations league dat ze lekker bezig zijn . Dit elftal mist een echte leider(gullit) ,karakter(wouters ,davids etc) ,en topklasse voorin (v basten ,van nistelrooy etcetc ).

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Gakpo. "De man in absolute topvorm". Mooi doelpunt maar verder niet gezien. Hoe is het in Godsnaam mogelijk dat psv 50 m voor die jongen gaat vragen? Hij wordt zó overschat, het is ongelofelijk. Over de wedstrijd: slecht met hoofdletter S. Op het schandalige af. Er staat totaal geen team op het veld en wat de bepalende spelers individueel laten zien is lachwekkend droevig.

Lawaaipapegaai
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Van Dijk deed zijn verdedigende werk, maar als aanvoerder en tempobepaler zeker geen voldoende. Ook Frenkie bracht helemaal geen tempo. Tikkie takkie gebrei door het gevaarlijke midden en vaak uit positie. Ook (afgerond) zeker geen voldoende. Dumfries heeft geen enkele voorzet afgeleverd en krijgt toch een voldoende? Onzin.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen