Oranje opgelet: Team USA geeft waarschuwing af tegen Engeland

25 november 2022, 22:03

Nadat Nederland als poulefavoriet eerder op de dag al punten verspeelde, is ook Engeland er in poule B niet in geslaagd de tweede wedstrijd binnen. Tegen de VS werd het 0-0, waarmee de ploeg nog van Gareth Southgate van geluk mocht spreken. De Amerikanen waren namelijk grote delen van de wedstrijd dominant, maar creëerden maar weinig kansen. Mocht Oranje de afsluitende poulewedstrijd winnen van Qatar, dan treft het mogelijk de Engelsen of de Amerikanen in de achtste finale.

Het was voor de Three Lions aftasten in de beginfase. De Engelsen hadden moeite met het vinden van de ruimtes, terwijl de bedrijvige Amerikanen enthousiast begonnen aan het duel. Na verloop van tijd kreeg de ploeg van Southgate de teugels wel in handen, maar het opzetten van aanvallen bleef een probleem. De inspeelpasses richting het middenveld waren goed, maar vervolgens werd er maar zelden een goede voortzetting gevonden. De ene keer dat de vleugels bereikt werden, waren de beweeglijke Engelsen met een schot van Harry Kane wel gelijk gevaarlijk.

De meeste dreiging kwam echter van de Amerikanen, die voornamelijk op de counters loerden. Weston McKennie schoot echter in kansrijke positie over, terwijl Christian Pulisic na een goede actie de lat trof. Naarmate het einde van de eerste helft vorderde werden de mannen van Gregg Berhalter steeds sterker, maar de eindpass ontbrak in het verzorgde aanvalsspel van de VS. Een unicum voor dit WK was de enkele minuut extra tijd: de attractieve wedstrijd lag nauwelijks stil. Die minuut leverde de beste kans van de wedstrijd op, maar Matt Turner keerde de poging van Mason Mount.

In de tweede helft was het spelbeeld hetzelfde als in het eerste bedrijf: hoewel Engeland wel enkele goede periodes had, waren de Amerikanen sterker en dreigender. Kansen waren echter schaarser dan in de eerste helft. De vele spelhervattingen hielpen hierbij niet, want deze werden allemaal vakkundig opgeruimd door de Engelse verdediging. Aan de andere zijde was de Amerikaanse defensie eveneens in orde, toen Engeland zich in de slotfase zich ook steeds vaker in de buurt van het doel van Turner melde. 0-0 was dan ook de eindstand, waardoor de ongeslagen reeks van de VS tegen Engeland op grote toernooien voortduurt.