Brazilië leeft tussen hoop en vrees: "We hebben nog wat tijd"

3 december 2022, 09:35   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Brazilië plaatste zich weliswaar als groepswinnaar voor de volgende ronde van het WK, maar overtuigend was het niet wat de topfavoriet liet zien in de groepsfase. Dat kan niet los worden gezien van de absentie van Neymar. De grote ster kwam tijdens het eerste groepsduel met Servië nog wel in actie, maar ontbrak vervolgens tegen zowel Zwitserland als Kameroen. Het is nog maar de vraag of Neymar op tijd fit is voor de start van de knock-outfase.

Brazilië werd in aanloop naar het WK genoemd als gedoodverfde titelfavoriet. Dat had niet in de laatste plaats te maken met de aanwezigheid van Neymar. De aanvaller van Paris Saint-Germain stak in de eerste seizoenshelft in absolute topvorm en dat was alles wat de Braziliaanse nationale ploeg nodig leek te hebben. In de eerste groepswedstrijd tegen Servië slaagde Neymar er echter niet in zijn ploeg bij de hand te nemen. Tot overmaat van ramp viel hij in de slotfase ook nog eens geblesseerd uit. Daardoor moest hij de laatste twee groepswedstrijden aan zich voorbij laten gaan.

Er was goede hoop dat Neymar op tijd fit zou zijn voor de wedstrijd in de achtste finale, maar een rentree tegen Zuid-Korea wordt een race tegen de klok. "We hebben nog wel wat tijd, dus de kans is aanwezig dat hij kan spelen. Laten we afwachten hoe alles gaat. Neymar traint zaterdag (vandaag, red.) voor het eerst weer met de bal. We moeten zien hoe zijn lichaam daarop reageert. Op basis daarvan nemen we een besluit", klonk het namens teamdokter Rodrigo Lasmar na het laatste groepsduel met Kameroen.

Favorietenstatus

Brazilië kwam tijdens de generale voor de ontmoeting met Zuid-Korea in de achtste finale niet goed voor de dag. Bondscoach Tite koos er tegen Kameroen voor om zijn basisploeg op de bank te houden en de kans te geven aan de spelers die in de eerste twee groepswedstrijden op de bank zaten. Zij slaagden er echter niet in een goede indruk achter te laten. Door een rake kopbal van Vincent Aboubakar in de slotfase werd er zelfs met 1-0 verloren. Volgens het voetbalprogramma Posse de Bola is Brazilië zijn favorietenstatus kwijt. 'Een nederlaag heeft altijd een gevolg. Een goede nederlaag bestaat ook niet. Hoe kan je op het WK met een reserveploeg spelen? Dat bestaat niet.'

Volgens de Braziliaanse media is een succesvol vervolg van dit WK volledig afhankelijk van de terugkeer van Neymar. 'De druk op de terugkeer van Neymar zal als een lawine zijn', klinkt het bij UOL Sport. 'Bondscoach Tite heeft met die nederlaag een probleem voor zichzelf gecreëerd. De druk groeit, er wordt een crisis uitgeroepen en de eisen worden hoger. De indruk is gewekt dat het zonder Neymar niet mogelijk is de beker te winnen. We hebben slechts drie doelpunten gemaakt in de groepsfase. Het wekt woede en hysterie op bij velen.'

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen