Uitblinkende Mbappé onderstreept topvorm en verslaat Polen

4 december 2022, 20:07

Frankrijk heeft zondagavond een ticket bemachtigt voor de kwartfinale van het WK in Qatar. De equipe van bondscoach Didier Deschamps was over negentig minuten met 3-1 te sterk voor Polen, dat in de eerste helft wel strijdbaar voor de dag kwam. Uiteindelijk waren treffers van Olivier Giroud en Kylian Mbappé (2x) de Poolse nationale ploeg te machtig.

Frankrijk schoot uit de startblokken tegen Polen en zette de Poolse nationale ploeg direct met de rug tegen de muur Voornamelijk via de linkerkant werden Les Bleus gevaarlijk, maar grote kansen werden er nauwelijks gecreëerd. Doelman Wojciech Szczesny van Polen moest vaak genoeg in actie komen, maar werd nog niet echt op de proef gesteld zoals tegen Argentinië.

Toen de verdedigers en doelman Szczesny in de eerste helft geen redding meer konden brengen leken de Fransen na twintig minuten op voorsprong te komen, maar Olivier Giroud kreeg de bal er voor een leeg doel niet in. Vanaf dat moment nam Polen ook het heft in handen. Frankrijk kwam er maar moeizaam uit en was afhankelijk van de individuele kwaliteiten van Kylian Mbappé.

Voor de rust kreeg Polen, dat steeds beter werd, een enorme kans om op voorsprong te komen tegen de regerend wereldkampioen. Recordinternational Hugo Lloris voorkwam dat echter op fantastische wijze, waarmee hij Frankrijk op de been hield. Uitgerekend op het moment dat Polen beter in de wedstrijd kwam, was het Giroud die Frankrijk op 1-0 zette.

Dat was direct ook de russtand, maar niet zomaar een treffer voor de spits van AC Milan. Het is zijn 52e doelpunt voor Frankrijk, waardoor hij officieel topscorer aller tijden van Frankrijk. Ondanks dat de statische spits regelmatig kritiek krijgt heeft Thierry Henry – die 51 goals maakte – nu ingehaald.

In het begin van de tweede helft, toen Franrkijk de Polen al een stuk beter onder de controle had, was Giroud opnieuw in de buurt van een treffer. Met een omhaal schoot de centrumspits namelijk raak, maar de scheidsrechter had al gefloten tussen een botsing tussen Polen-doelman Szczesny en een Poolse verdediger.

Omdat er slechts een tussenstand van 1-0 op het scorebord begon Polen steeds meer te geloven in een resultaat. Die hoop verdween echter, nadat de grote man in vorm – Mbappé – op fantastische wijze binnenschoot. De buitenspeler van Les Bleus schoot een kwartier voor tijd snoeihard binnen, waarmee hij het duel in het slot gooide.

Ondanks dat niet alles lukte bij Mbappé was hij zondag toch weer de grote man bij Frankrijk, dat zondagavond met belangstelling zal gaan kijken naar het WK-duel tussen Engeland en Senegal. Een van deze twee ploegen wordt de tegenstander van de formatie van Didier Deschamps in de kwartfinale. De nul kon Frankrijk echter niet houden, want in de laatste minuut van de extra tijd benutte Robert Lewandowski nog een strafschop: 3-1.