Van Haaland tot Lewandowski: dit zijn de beste aankopen van 2022

27 december 2022, 17:00

Er is dit kalenderjaar weer belachelijk veel geld uitgegeven op de transfermarkt, maar wie was er nou echt de miljoenen waard? FCUpdate.nl maakt een lijst met de beste aankopen van 2022. 

Erling Haaland

Eén van de zekerheden op deze lijst is natuurlijk Erling Braut Haaland. De topspits ging voor 'slechts' 75 miljoen euro van Borussia Dortmund naar Manchester City, waar hij de torenhoge verwachtingen meer dan waar heeft gemaakt. De afkoopclausule was een absoluut schijntje, zeker als je ziet wat zijn huidige marktwaarde bedraagt. 

Voor The Citizens staat de Noor na achttien wedstrijden op liefst 23 doelpunten en drie assists. Eén van de records die Haaland al heeft gebroken is dat hij met afstand de snelste speler is die drie hattricks heeft gemaakt in de Premier League. Dit deed hij in acht (!) wedstrijden. De nummer twee Michael Owen deed dit in 48 duels.

{image[357928][right-half][]}Robert Lewandowski

De tweede wereldspits die vertrok uit de Bundesliga in de zomer van 2022 was Robert Lewandowski. De Pool maakte voor 45 miljoen euro de overstap naar het wankelende FC Barcelona. Inmiddels heeft de ploeg zijn draai gevonden en loopt het als een trein bij de Catalanen, mede dankzij de inbreng van de Poolse topschutter. 

De club staat bovenaan in La Liga, met Lewandowski als topscorer. De 34-jarige spits staat op dertien competitietreffers. In de Champions League - waarin het wel pijnlijk uitgeschakeld werd - maakte hij er vijf in evenveel wedstrijden. 

{image[358760][left-half][]}Napoli's supertrio

Waar Ajax in 2018/19 furore maakte in de Champions League als underdog met nog onbekende spelers, is Napoli dit seizoen bezig met een grote doorbraak. De club uit Napels heeft een aantal parels gevonden op de transfermarkt, Khvicha Kvaratskhelia Is misschien wel een van de beste aankopen in dit rijtje. De jongeling kwam voor slechts tien miljoen euro over van Dinamo Batumi uit Georgië. Sindsdien heeft hij onder andere de Ajacieden een zetje gegeven richting de uitgang van de Champions League.

Kim Min-jae kwam voor achttien miljoen over van Fenerbahçe en werd meteen Speler van de Maand in de Serie A. Frank Anguissa kostte de Italianen 'slechts' vijftien miljoen en is een van de belangrijkste steunpilaren op het middenveld van het stuntelftal. Leveren deze topaankopen ook titels op?

Xavi Simons

Soms vergeten wij hoeveel ervaring Xavi Simons al heeft in het internationale voetbal. De geboren Amsterdammer groeide op in Alicante en speelde negen jaar in de jeugd van FC Barcelona gespeeld. Na twee jaartjes bij Paris Saint-Germain waarin hij zeven keer speelde in het eerste, durfde PSV het transfervrij aan met het supertalent. Met succes.

In zijn officiële debuut voor de Eindhovenaren was hij trefzeker in een 3-5 overwinning voor PSV. In de competitie staat Simons al op acht treffers en vier assists en op het WK in Qatar maakte Simons zijn debuut voor het Nederlands elftal tegen de Verenigde Staten. De man kwam gratis over van PSG en zelfs als de Fransen een terugkoopoptie hebben bedongen, bliijft het een uitstekende deal. 

Lees ook: Geen terugkoop-clausule in contract PSV-talent Xavi Simons 

Aurélien Tchouameni

De slechts 22-jarige Aurélien Tchouameni heeft Real Madrid liefst tachtig miljoen euro gekost, maar aangezien hij de dertigjarige Casemiro vervangt, zijn er grote schoenen om te vullen. De Braziliaan ging voor zeventig miljoen euro van Madrid naar Manchester United, waar het zelfs even duurde voordat hij zich in de basis speelde.

De overgang van Casemiro naar de Fransman ging geruisloos. Tchouameni kent met Toni Kroos, Federico Valverde en Luka Modric de nodige concurrentie op het middenveld, maar de Fransman komt toch redelijk aan zijn minuten en is bovendien belangrijk. De jongeling heeft nog niet gescoord, maar is vooralsnog een waardige vervanger van Casemiro gebleken. Dat is na al die grote prijzen meer dan knap. 

{image[357668][right-half][]}Lisandro Martinez

Manchester United heeft dit seizoen laten zien over een nagenoeg bodemloze portemonnee te beschikken, Lisandro Martinez is één van de aankopen van de club van Erik ten Hag. The Red Devils hebben bijna 250 miljoen euro uitgegeven en de Argentijnse verdediger is misschien wel de belangrijkste aankoop tot nu toe.

Christian Eriksen, Antony en Tyrell Malacia zijn op hun eigen manier belangrijk voor het team, maar de ontwikkeling van Martinez is bewonderenswaardig. Na een lastige start met foutjes en bergen aan kritiek over onder andere zijn lengte, staat Martinez op de vierde plek wat betreft meeste speelminuten voor United en is hij de reden dat de formatie van Ten Hag zo weinig doelpunten incasseert. 

Gabriel Jesus

De Braziliaanse Gabriel Jesus stond bij Manchester City te boek als een groot talent en met bijna honderd doelpunten in ruim tweehonderd wedstrijden heeft hij de hoge verwachtingen ook waargemaakt. De spits zag Erling Haaland naar City komen en koos toen eieren voor zijn geld. Arsenal pikte hem voor vijftig miljoen euro op.

Daar heeft hij, met name aan het begin van het seizoen, laten zien dat hij belangrijk kan zijn voor de club uit Noord-London. Met vijf doelpunten en zes assists is hij de Arsenal-speler die bij de meeste getroffen betrokken is en staat hij even knap als verrassend aan kop van de Premier League. Door een blessure moet Arsenal het de komende tijd wel even stellen zonder de Braziliaan.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen