Kroatië via strafschoppen langs Brazilië naar halve finale

9 december 2022, 18:48   Bijgewerkt: 9 december 2022, 19:02

Kroatië heeft in de eerste kwartfinale op dit WK de absolute titelfavoriet Brazilië na strafschoppen verslagen. In de eerste negentig minuten werd er niet gescoord en in de verlenging zorgden Neymar en Bruno Petkovic voor de 1-1 eindstand, waarna Dominik Livakovic weer de held was voor zijn land. Mocht Nederland vanavond Argentinië verslaan, dan zal Kroatië het volgende obstakel zijn in de halve finale.

In de wetenschap dat de winnaar van dit duel tegenover de winnaar van Nederland - Argentinië zou staan, werd er dus door een Oranje bril naar de wedstrijd gekeken. Daarmee zagen we hoe het spel in de openingsfase heel gelijk op ging, met een lichte overhand voor Kroatië. Titelfavoriet Brazilië wilde het heft graag in handen nemen, maar de Kroaten voetbalden aardig eenvoudig onder de druk uit. Er ging tot aan het zestienmetergebied veel goed aan Kroatische kant, maar kansen creëren lukte ze niet echt. Op enkele schotpogingen van afstand van Neymar en Vinicius Junior na, gebeurde er weinig voor de goals in het eerste bedrijf.

Na de theepauze moest er dus meer worden laten zien. Brazilië zette iets meer aan in het begin, maar na enkele minuten sloop het oude spelbeeld toch weer terug in de wedstrijd. Na wat wissels aan Braziliaanse kant, begonnen de kansen dan toch te komen. Een doelpunt hing lang in de lucht voor de Seleção. waar Kroatië er steeds moeilijker uit kwam. Steeds lag doelman Livakovic echter in de weg en die treffer viel dus maar niet. Ook in de slotfase kwamen de ploegen niet tot scoren en dus moesten de Kroaten een tweede verlenging op rij spelen.

In de verlenging werd de wedstrijd feller en volgden er veel overtredingen over en weer. Hierdoor stokte het spel veel en waren de kansen schaars. Vlak voor de pauze werd de ban dan toch eindelijk gebroken. Neymar maakte die uiterst belangrijke treffer voor zijn Brazilië. Na een goede combinatie en het omspelen van Livakovic lag de bal in het net: 0-1. Daarmee kwam de grote ster van Brazilië op gelijke hoogte met Pélé in doelpunten voor zijn land. Hierna had Kroatië dus nog vijftien minuten om de achterstand goed te maken. Er werd alles op alles gezet en dit werd beloond. Enkele minuten voor tijd was het invaller Mislav Orsic die de achterlijn haalde en de bal teruglegde op Bruno Petkovic. Via het been van Marquinhos was de ingevallen spits trefzeker en zo trok hij de stand weer gelijk: 1-1.

Er kwam geen verandering meer in deze stand en dus volgde er een strafschoppenreeks. Hier hadden de Kroaten natuurlijk ervaring mee, waar Livakovic tegen Japan drie strafschoppen stopte. Ook Rodrygo was hij de baas bij de eerste Braziliaanse strafschop. Marquinhos miste vervolgens de beslissende strafschop en zo is de Braziliaanse droom dus voorbij. Daarmee is de route naar de finale voor Oranje nu uitgestippeld. Het is dus Kroatië dat mogelijk tegenover Nederland zal staan in de halve finale, als Oranje vanavond hun werk doet tegen Argentinië. Titelfavoriet Brazilië is uitgeschakeld en mag na de kwartfinale al naar huis.