WK voor Van Boekel nog niet voorbij: rol in troostfinale toebedeeld

16 december 2022, 11:20

Waar donderdag bekend werd dat Danny Makkelie niet meer als scheidsrechter in actie zal komen op het WK in Qatar, kreeg de andere Nederlandse arbiter die op het toernooi actief is een dag later te horen dat hij nog één keer aan de bak mag. Pol van Boekel zal als assistent-VAR fungeren bij de wedstrijd om de derde plaats tussen Kroatië en Marokko. 

De troostfinale wordt op het veld geleid door de Qatarese scheidsrechter Abdulrahman Al Jassim. Hij wordt geflankeerd door twee assistenten uit eigen land en vierde official Raphael Claus uit Brazilië. Van Boekel fungeert als assistent van de Chileen Julio Bacunan, die als eerste videoscheidsrechter is aangewezen. 

De aanstelling van Van Boekel is enigszins opvallend. Hij assisteerde eerder dit toernooi van achter de camera's zijn Nederlandse collega Makkelie tijdens de groepswedstrijd Polen - Argentinië. Daarin had hij een groot aandeel in de discutabele strafschop die de Argentijnen voor rust kregen na een ongelukkige botsing tussen de Poolse doelman Wojciech Szczesny en Lionel Messi. Die laatste miste echter vanaf elf meter, waarna Argentinië in de tweede helft alsnog afstand nam en met 0-2 wist te winnen. 

Lees ook: Kritiek op Van Boekel: "Heeft WK van Makkelie om zeep geholpen"

Marciano Vink ging donderdag zelfs zover om te stellen dat het optreden van Van Boekel in dat duel het WK van Makkelie "een beetje om zeep heeft geholpen". De voormalige middenvelder vermoedt dat die beslissing van grote invloed is geweest op de beslissing van de FIFA om de finale niet toe te wijzen aan Makkelie. Toch zouden ook de spanningen tijdens de kwartfinale tussen Nederland en Argentinië kunnen hebben bijgedragen aan het besluit om Makkelie de eindstrijd niet te laten fluiten, zo wordt door verschillende media gesuggereerd.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen