Flick dacht ondanks WK-blamage geen moment aan opstappen

17 december 2022, 23:55

Het voelt inmiddels als een eeuwigheid geleden dat Duitsland werd uitgeschakeld in de groepsfase van het WK in Qatar. Maar bij onze oosterburen is de roemloze aftocht van Die Mannschaft nog altijd onderwerp van gesprek. Dat er veranderingen moeten plaatsvinden, staat vast. Hansi Flick blijft echter de bondscoach. De oefenmeester heeft er zelfs geen moment aan gedacht om op te stappen bij de nationale ploeg.

Na de pijnlijke uitschakeling tijdens het WK van 2018 in Rusland had Duitsland in Qatar het een en ander recht te zetten. Maar het ging opnieuw helemaal mis voor de viervoudig wereldkampioen. De ploeg van Flick verloor in de eerste groepswedstrijd van Japan en speelde vervolgens gelijk tegen Spanje. De overwinning op Costa Rica in het laatste groepsduel mocht door de Japanse zege op de Spanjaarden niet baten. De kritiek op de nationale ploeg was niet mild, maar Flick heeft naar eigen zeggen geen moment aan opstappen gedacht. "Als je achteraf naar de statistieken kijkt, dan waren we een van de teams op het WK met de meeste scoringskansen", vertelde hij tegenover SID. "Het ontbrak bij ons aan efficiëntie."

Lees ook: Hommeles in Duitsland: eerste slachtoffer WK-debacle

Middelmatig

Flick is echter niet te spreken over hoe zijn ploeg defensief voor de dag kwam. Tijdens de voorgaande toernooien gaf Duitsland al heel makkelijk kansen en doelpunten weg en dat was in Qatar niet anders. Dat zowel Japan als Costa Rica twee keer kon scoren was veelzeggend. "In verdedigend opzicht was het middelmatig van onze kant. We speelden niet compact genoeg, de tegenstanders profiteerden daarvan. We hadden niet het vermogen om elk duel negentig minuten lang ons wedstrijdplan uit te voeren. Dat moet wel beter voor de toekomst", zei Flick. En met de toekomst doelt de bondscoach zonder twijfel op het EK van 2024 in eigen land. Daarvoor hoeft Duitsland vanzelfsprekend geen kwalificatiereeks af te werken.

Flick en zijn spelers zullen dus genoeg tijd hebben om toe te werken naar het toernooi dat in het teken zal moeten staan van eerherstel. Het WK in Qatar heeft aangetoond dat er flink wat werk aan de winkel is. "De fouten die we in de laatste dertig minuten tegen Japan maakten waren onaanvaardbaar. We moeten er weer voor zorgen dat er bepaald enthousiasme ontstaat rond de ploeg. We voelen allemaal de stemming rond de ploeg en die was al neerslachtig na het laatste toernooi. Daarin willen we verandering brengen", aldus een vastberaden Flick.

Neuer

Zelfs Manuel Neuer kon niet voorkomen dat Duitsland voor het tweede WK op rij na de groepsfase naar huis moest. Of de doelman over een kleine twee jaar nog steeds onder de lat staat bij de Duitsers, zal tegen die tijd moeten blijken. De komende maanden kan Neuer binnen de lijnen in ieder geval geen rol van betekenis spelen. Door de gevolgen van een ski-ongeluk kan de goalie van Bayern München en de nationale ploeg voorlopig niet in actie komen. "Dat spijt mij heel erg, want na het WK is dit weer een situatie die niet gemakkelijk is voor hem", zei Flick over zijn doelman. "Het belangrijkste voor hem is nu dat hij weer fit wordt en weer in zijn oude vorm komt. Daar ligt de focus." Flick heeft met FC Barcelona-keeper Marc-André Ter Stegen een uitstekende stand-in voor Neuer achter de hand. 

Lees ook: 'Geen Livakovic maar huurling als Neuer-vervanger naar Bayern'

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen