Van der Vaart genadeloos: 'Schreuder's grootste fout was Tadic de voorkeur geven'

28 januari 2023, 21:35   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Rafael van der Vaart begrijpt dat Ajax Alfred Schreuder heeft ontslagen. Hoewel de voormalig Ajax-middenvelder de kwaliteiten van Schreuder onderstreept, staat Van der Vaart niet achter enkele keuzes die de trainer maakte gedurende zijn tijdperk in Amsterdam. Bij Ziggo Sport geeft hij zijn reactie op het onvermijdelijke ontslag.

"Ik vind het jammer", begint Van der Vaart. "Hij heeft het natuurlijk niet goed gedaan, alleen Volendam-thuis jongens, het zat ook niet mee. Hij heeft wel echt heel veel pech gehad", constateert de 117-voudig international. Toch verwijt hij niet alleen Schreuder de slechte resultaten. "Die spelers moeten zichzelf allemaal echt een schop geven, omdat ik vind dat er zo weinig van komt terwijl ze denken dat zo zo goed zijn."

Lees ook: Derksen kraakt beleid Van der Sar: "Het is een slapzak eerste klas"

Hoewel Van der Vaart dus niet alle schuld bij Schreuder in de schoenen schuift, is er wel één keuze waar hij geen begrip voor op kan brengen. "Zijn grootste fout, dat heb ik altijd gezegd, was eigenlijk Tadic zo lang de voorkeur geven. Ik snap best dat je met hem begint, maar dan moet je hem ook een keer wisselen. Dan werkt dat in een groep ook goed, dat je een aanvoerder wisselt, en dan win je weer andere spelers voor je." Onder meer de frustratie van Steven Bergwijn komt volgens Van der Vaart door de speeltijd van Tadic. "Dat heeft hij niet gedaan en dan krijg je dit. Bergwijn wordt gewisseld en die is boos. Deels om zijn eigen spel, maar ook omdat hij denkt 'die gozer mag altijd blijven staan en ik niet'. Dat is een deel van het probleem denk ik."

Eigen jeugd ontbreekt

Daarnaast vinden er volgens Van der Vaart structurele problemen plaats bij Ajax. Onder meer de eigen jeugd, waar de Amsterdammers zo geroemd om zijn, breekt al enige tijd geringer door in het eerste elftal. Bovendien snapt de oud-middenvelder het aankoopbeleid van Ajax niet. "Iemand die speelt bij Glasgow Rangers, hoe kan dat nou de kar dragen bij Ajax? En waar is de eigen jeugd? Dat komt ook bijna niet meer door. Als je niemand in de eigen jeugd hebt die beter is dan Sanchez, dan heb je een probleem. Of beter dan Bassey..."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen