Europese rechter zet streep door vervolging PSG na Messi-transfer

8 februari 2023, 17:02   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De Europese rechtbank gaat Paris Saint-Germain niet vervolgen voor het overtreden van de staatssteunregels van de EU. Boze fans van FC Barcelona hoopten via een gang naar de rechter op een veroordeling van de Franse club nadat Lionel Messi anderhalf jaar geleden zijn veelbesproken overstap van de Catalanen naar Parijs maakte. 

In eerste instantie wendden de fans zich tot de Europese Commissie, schrijft De Telegraaf woensdag. Volgens de supporters knijpen de Franse autoriteiten een oogje toe en wordt PSG lang niet zo streng aan de financiële regels van de UEFA gehouden als dat bij Barcelona het geval is. De Catalanen verkeren financieel in zwaar weer en als gevolg daarvan moest het afgelopen zomer tot het uiterste gaan om alle aanwinsten tijdig in te kunnen schrijven voor de eerste competitiewedstrijd van de club. 

De Commissie wilde zich echter niet bemoeien met de transfer waarop de socios zich wendden tot het Europees Gerechtshof. Ook dat orgaan gaat echter niet over tot onderzoek of zelfs een mogelijke zaak tegen de Parijzenaars. De klagers zijn geen rechtstreeks gedupeerde partij door de vermeende staatssteun, zo wordt het besluit gemotiveerd.

Lees ook: Hierom heeft PSG geen last van Financial Fair Play en Barça wel

De afgelopen winterse transferperiode leidde tot hernieuwde aandacht voor de Financial Fair Play-regels van de UEFA. Die werden ingesteld om overspending door rijke clubs als PSG tegen te gaan. De Parijse club, die in Qatarese handen is, werd in september 2022 nog veroordeeld tot een boete van tien miljoen euro wegens de exorbitante uitgaven die het deed aan salarissen en transfersommen. Deze winter deed vooral Chelsea de wenkbrauwen van menig voetballiefhebber fronsen. De Engelse club gaf 330 miljoen euro uit waardoor het in de afgelopen twee transferperiodes zelfs al meer dan 600 miljoen euro spendeerde. De Londense club komt daar echter mee weg doordat het creatief met de regels weet om te gaan. 

Lees ook: Waarom Chelsea ondanks Financial Fair Play met miljoenen smijt

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen