Heitinga wederom lovend over Bassey; Bergwijn vraagteken voor EL

12 februari 2023, 20:32   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

John Heitinga is zondagavond na afloop van het thuisduel van Ajax met RKC Waalwijk nogmaals in de bres gesprongen voor Calvin Bassey. De miljoenenaankoop van afgelopen zomer heeft het heel lastig in Amsterdam, maar de nieuwe hoofdtrainer heeft nu al een aantal keer zijn vertrouwen in de verdediger hardop uitgesproken.

Bassey maakte afgelopen zomer de overstap van Rangers FC naar Ajax. De Nigeriaan was in het vorige seizoen van onschatbare waarde voor de Schotse topclub, die in de Europa League vriend en vijand verbaasde door zich ten koste van onder meer Borussia Dortmund en RB Leipzig te plaatsen voor de finale. Bassey moest in Amsterdam Lisandro Martínez doen vergeten, maar dat bleek al snel een ondankbare taak. De verdediger werd het mikpunt van kritiek en moet sinds de aanstelling van Heitinga genoegen nemen met een reserverol.

Maar na zijn solide invalbeurt in de uitwedstrijd tegen FC Twente maakte Bassey als invaller tegen RKC Waalwijk opnieuw een prima indruk. Met een assist op de 2-1 van Jurriën Timber had hij zelfs een belangrijke rol in de uiteindelijke 3-1 zege. Heitinga noemde Bassey afgelopen donderdag 'misschien wel zijn beste verdediger' die hij ter beschikking heeft. Die woorden herhaalde hij na de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk weliswaar niet, maar hij nam het wel opnieuw voor hem op. "We hebben Calvin niet voor niks gehaald", zei de opvolger van Alfred Schreuder tegen ESPN.

Heitinga vraagt de buitenwereld vooral om tijd. "Op het moment dat je de stap maakt is het niet makkelijk, zeker niet omdat wij hier op een bepaalde manier willen voetballen. Dan heeft iemand ook gewoon aanpassingstijd nodig. Als je in een goed elftal binnenkomt, ga je daar automatisch in mee. Maar we hebben natuurlijk een periode gehad dat het eventjes wat minder ging. Op het moment dat je nieuw bent, dan moet je eigenlijk vaak teruggaan naar je basisprincipes. Dat is voor ons gewoon heel belangrijk en daarom willen we ook vastigheden creëren."

Lees ook: Heitinga over eerste duel in ArenA: "Dit is een trots en geweldig moment"

Bergwijn vraagteken voor 1. FC Union Berlin

De oefenmeester koos in zijn eerste drie wedstrijden voor dezelfde elf, maar in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk moest hij noodgedwongen een wijziging doorvoeren. Steven Bergwijn was niet fit genoeg om in actie te komen. Francisco Conceição verving hem, maar de Portugees kon geen potten breken en bleef in de rust achter in de kleedkamer. Heitinga hoopt dat hij donderdag weer kan beschikken over Bergwijn. "Steven kwam niet helemaal fris uit de wedstrijd van drie dagen geleden tegen FC Twente. Op medisch advies moest ik hem daardoor buiten de groep laten", aldus de trainer.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen