Opmerkerlijk: achterkleinzoon Mussolini kan namens Lazio debuteren tegen AZ

7 maart 2023, 11:53   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Romano Floriani Mussolini kan dinsdagavond zijn debuut maken voor SS Lazio tegen AZ in de achtste finale van de Conference League. Deze speler, die tot dusver nog geen minuten kreeg in de Romeinse hoofdmacht, is de achterkleinzoon van de geëxcecuteerde fascistische dictator Benito Mussolini. Dat zou een gevoelig debuut zijn bij uitgerekend de voetbalclub uit de hoofdstad van Italië. 

Lazio heeft namelijk een aanhang met een omstreden reputatie en er zijn vaak fascistische, racistische en antisemitische uitingen te zien en te horen op de tribunes. Daarom zal de harde kern erg graag het debuut van Mussolini willen zien. Vorige week zat de jonge rechtsback al op de bank bij Lazio in de tussenronde van de Conference League tegen CFR Cluj.

De speler speelt overigens niet met de naam Mussolini achterop het shirt, want de verdediger heeft de achternaam van zijn vader als voetballer gekozen: Floriani. Zijn moeder, politica Alessandra Mussolini, heeft naar verluidt veel moeite gedaan om Romano wel de achternaam Mussolini te laten dragen, meldt de NOS. Alessandra, kleindochter van de dictator Mussolini, was parlementslid in Italië voor onder meer een neofascistische partij en zit momenteel namens Forza Italia, de partij van Silvio Berlusconi (voormalig eigenaar AC Milan, huidig eigenaar van AC Monza), in het Europees parlement.

Lees ook: AZ moet in Rome gaan doen waar Feyenoord eerder niet in slaagde

De clubleiding van Lazio neemt telkens afstand van de fascistische en antisemitische uitingen, maar de harde kern van Lazio blijft bij hun standpunten. In 2005 maakte Paolo Di Canio, toenmalig aanvoerder van de Italiaanse club, een fascistische groet aan de fans na een goal tegen aartsrivaal AS Roma. In 2017 werden er Lazio-stickers met een afbeelding van Anne Frank in een Roma-shirt verspreid.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen