Chaos rond CL-finale gaat UEFA alsnog miljoenen kosten

7 maart 2023, 16:01   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De UEFA gaat de prijs van de toegangskaarten vergoeden van álle Liverpool-fans die in mei 2022 aanwezig waren bij de Champions League-finale in Parijs. De eindstrijd tussen Liverpool en Real Madrid begon een half uur later als gevolg van de chaos die buiten de poorten van het Stade de France uitbrak. 

De Europese voetbalbond liet een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de grote ongeregeldheden buiten het stadion. De cpnclusies daarvan werden in februari van dit jaar gepubliceerd en zijn vernietigend voor de UEFA. 'Het is een wonder dat er geen doden zijn gevallen', zo valt onder meer te lezen. Supporters werden onder meer opgesloten buiten het stadion en de politie gebruikte traangas om de menigte in bedwang te houden. 

In eerste instantie weet de UEFA de onstatne situatie aan Liverpool-supporters die zonder kaartje zouden zijn afgereisd naar Parijs. Ook de lokale Franse autoriteiten meenden dat dát de reden was dat het zo uit de hand liep. Het rapport volgend uit het onderzoek zet echter resoluut een streep door die stelling: 'Dit is een verwerpelijke bewering. De UEFA heeft zelf de primaire verantwoordelijkheid voor de ongeregeldheden die bijna tot een ramp geleid hebben.'

Lees ook: UEFA hangt schadeclaim supporters boven het hoofd na CL-finale

De Britse krant The Guardian bracht dinsdag naar buiten dat de UEFA inmiddels heeft bevestigd dat alle Liverpool-supporters die via de club een kaart hadden in aanmerking komen voor een volledige vergoeding van het aankoopbedrag. Dat betekent dat het ruim 19 duizend personen een bedrag verschuldigd is dat start bij 70 euro maar kan oplopen tot 690 euro. In totaal zou de vergoeding de bond ruim drie miljoen euro gaan kosten. Ook een deel van de Real-fans en de 12 duizend 'neutrale' supporters zou in aanmerking komen voor een refund

Genoegdoening

Daarbij blijft het mogelijk echter niet voor de bond. Drie advocatenkantoren die elk duizenden gedupeerde fans vertegenwoordigen hebben al aangekondigd een ruimere compensatie te gaan eisen. Daarbij is genoegdoening voor het 'fysieke en psychologische leed' dat de fans in Parijs opliepen de inzet. 

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen