Eerste degradant lijkt bekend na vier goals Excelsior in half uur

19 maart 2023, 16:22   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

SC Cambuur wordt de eerste degradant in de Eredivisie. Hoewel het rekenkundig nog kan handhaven, heeft het na de dramatische middag op bezoek bij Excelsior weinig hoop meer. In een duel dat gewonnen moest worden, stonden de Leeuwarders halverwege al met 4-0 (!) achter. Door de uiteindelijke 4-1 nederlaag is het verschil met de veilige plekken gegroeid tot vijf punten.

Dat verschil klinkt wellicht niet eens zo veel met FC Emmen als komende opponent, maar in de wetenschap dat concurrent FC Volendam wederom won dit weekend en Excelsior de in te halen ploeg is voor SC Cambuur, was dit een must win. Excelsior had de laatste vijf duels verloren, daarin slechts één doelpunt gemaakt en in 2023 wonnen de Kralingers slechts eenmaal. SC Cambuur leek juist aan de betere hand te zijn en was daardoor ondanks de laatste plek licht de favoriet.

Daar was echter niets van te zien, want halverwege stond het met 4-0 voor tegen SC Cambuur. De eerste twee goals kreeg het cadeau van keeper Robbin Ruiter, waarna Siebe Horemans en Lazaros Lamprou ook nog scoorden. Excelsior maakte in goed een half uur net zo veel doelpunten als in de elf Eredivisie-wedstrijden daarvoor en SC Cambuur kwam ongekend slecht voor de dag. Trainer Sjors Ultee haalde Mimoun Mahi (blessure) en Leon Bergsma (maakte met een eigen goal Excelsior's tweede goal) razendsnel naar de kant, maar het hielp allemaal niets.

Ook in de rust werden er met Remco Balk, Mitchell Paulissen en Floris Smand drie spelers uitgehaald en ging SC Cambuur met én Björn Johnsen én Uldrikis va banque spelen. Dat leverde wel wat energie op in de tweede helft en er werd gelijk gescoord door Alex Bangura. Deze druk bleef erop, maar het resulteerde niet in meer in doelpunten of enige spanning in de wedstrijd. Excelsior kreeg wél een gigantische kans op een vijfde treffer, maar Nikolos Agrafiotis schoot een strafschop huizenhoog over.