Vijf conclusies na de kansloze nederlaag tegen Frankrijk

24 maart 2023, 22:46   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De eerste wedstrijd in de kwalificatiegroep om een plekje op het EK is uitgelopen op een deceptie. Oranje verloor met kansloze cijfers van verliezend WK-finalist Frankrijk: 4-0. Dat Nederland ging verliezen, stond al na 21 minuten vast toen Kylian Mbappé voor de 3-0 tekende. Een grote afgang dreigde voor het elftal van teruggekeerde bondscoach Ronald Koeman. Mede omdat Frankrijk wat gas terugnam bleef de schade beperkt tot 4-0. De gemiste penalty van Memphis Depay in de slotseconde van de wedstrijd was illustratief voor de hele wedstrijd van het Nederlands elftal. FCUpdate.nl zet vijf conclusies onder elkaar na de afgang tegen Les Blues.

1. Horroravond voor verrassende basisklant

Kenneth Taylor was een van de verrassingen in de basisopstelling van het Nederlands elftal. De Ajax-middenvelder mocht, mede omdat Mats Wieffer niet helemaal fit was, starten in de formatie van Ronald Koeman als vervanger van Frenkie de Jong. "Taylor was niet in geweldige vorm, maar de laatste weken is het beter en hij is goed genoeg", sprak Koeman voorafgaand aan het duel. De bondscoach kreeg ongelijk, want Taylor werd op alle fronten afgetroefd en stond aan de basis van de eerste Franse-treffer. Na 32 minuten had Koeman genoeg gezien en verloste hij Taylor uit zijn lijden. "Je mag veel meer van hem verwachten. Ik heb wel vaker gezegd: ik twijfel echt wat zijn plafond is", sprak Rafael van der Vaart in de rust bij de NOS.

2. Voldoende voor in vorm stekende basisdebutanten

In de eerste helft kreeg Oranje het moeilijk voor elkaar om tot kansen te komen. Het elftal van Koeman brak echter wel een keer heel gevaarlijk uit op de counter. Dankzij een goede loopactie van basisdebutant Xavi Simons en daaropvolgend een prima pass op Memphis Depay had het Nederlands elftal de kans om wat terug te doen. Simons werkte hard en probeerde met veel energie er het beste van te maken voor Oranje. Des te verrassender was het dat Koeman in de 67ste minuut juist Simons naar de kant haalde voor Klaassen. Ook basisklant én debutant Lutsharel Geertruida speelde, ondanks een ongelukkige actie bij de 3-0, een verdienstelijk wedstrijd. "Je mag het niet zeggen bij een 3-0 achterstand, maar ik vind dat Geertruida goed speelt. Aan de bal heeft hij vertrouwen. Bij de 3-0 wordt hij aan zijn lot overgelaten", vond Van der Vaart. Een domper is dat Geertruida vlak voor tijd het veld moest verlaten met hamstringklachten.

3. Nummer 100 voor Blind

Ondanks de kansloze nederlaag zal Daley Blind de wedstrijd tegen Frankrijk nooit vergeten. De verdediger van Bayern München kwam in de 67ste minuut in het veld voor Marten de Roon en speelde zodoende zijn honderdste interland voor het Nederlands elftal. Blind debuteerde in februari 2013 voor Oranje en was onder meer actief op het WK in 2014, EK in 2020 en het WK in 2022. Slechts acht spelers droegen vaker het shirt van Oranje. Blind speelt doorgaans zijn wedstrijden in de achterhoede, maar mocht tegen Frankrijk dik twintig minuten fungeren als centrale middenvelder. Dat ging de 33-jarige aardig af. Met Blind in de ploeg leek Oranje iets beter aan voetballen te komen.

4. 4-3-3 is (voorlopig) gefaald

Koeman was na zijn aanstelling duidelijk: onder hem stapte Oranje af van de verdedigde 5-3-2 formatie en keerde het terug naar het geliefde 4-3-3. Veel Nederlanders juichten deze keuze toe, maar of dat na de eerste helft nog steeds zo was, is bedenkelijk. Het Nederlands elftal gaf bij de derde goal teveel ruimte weg, waardoor Frankrijk vrije doortocht had op Jasper Cillessen. Zou Oranje nog steeds zoveel ruimte hebben weggegeven als er één extra verdediger stond opgesteld? Koeman zal zich nog eens achter de oren krabben als hij zijn volgende tactiek gaat bedenken.

5. Gibraltar komt als geroepen

Oranje likt de wonden na de kansloze vertoning tegen Frankrijk. Mogelijk een fijn gegeven is dat Gibraltar de volgende tegenstander is in de EK-kwalificatiecampagne van het Nederlands elftal. In De Kuip zal de ploeg van Koeman zich ongetwijfeld willen revancheren. Gibraltar staat verloor met 0-3 van Griekenland en staat momenteel tweehonderdste op de FIFA-ranglijst. 

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar
  1. We worden Europees kampioen!

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen