Column: KNVB kiest minst slechte oplossing

28 december 2011, 12:00

De kogel is door de kerk: Ajax-AZ moet helemaal opnieuw. De 37 minuten die vorige week gespeeld zijn, vervallen. Op donderdag 19 januari spelen beide teams in een lege ArenA een nieuwe wedstrijd tegen elkaar. Elf tegen elf, beginnen bij 0-0.

De beslissing van de KNVB was eigenlijk geen verrassing. Reglementair had de voetbalbond drie opties: de wedstrijd overspelen, uitspelen of de tussenstand als eindstand hanteren. Omdat de bond concludeerde dat AZ gezien de situatie in de ArenA het recht had om van het veld te lopen, viel optie drie af. Bij optie twee, het uitspelen van de resterende 53 minuten, was één groot probleem: de rode kaart van AZ-keeper Esteban. Deze was al geseponeerd, maar geldt wel voor de betreffende wedstrijd. Dit had dus ingehouden dat AZ met tien man verder had gemoeten.

{image-old[62681][right-half][]}Bert van Oostveen, de directeur betaald voetbal van de KNVB, liet woensdag duidelijk weten dat hij dat niet eerlijk vond. “Maar”, vroeg een journalist, “kon je niet net doen alsof de rode kaart van Esteban niet gegeven was? Dus gewoon verder gaan na 37 minuten, maar wel met elf tegen elf?” Het antwoord van Van Oostveen was simpel: nee. Verder gaan met elf tegen elf, en dus een gegeven rode kaart nog tijdens de wedstrijd terugdraaien, druist tegen de spelregels in en de KNVB 'wil zijn boekje niet te buiten gaan', stelde de directeur.

En dus bleef één optie over: de wedstrijd overspelen. Zonder publiek, want de KNVB wilde ook een signaal afgeven aan Ajax, dat volgens hen schuld heeft aan de staking. Van de drie opties was overspelen de meest logische en minst slechte oplossing. Op ieder besluit zou iets aan te merken zijn en op deze ook zeker, want Ajax verliest zijn voorsprong en omdat het duel zonder publiek afgewerkt moet worden, zijn supporters hun geld terug. Maar een situatie als deze kent nu eenmaal vooral verliezers. Eén gek kan de boel verzieken voor 40.000 fans die wél naar het stadion gekomen waren voor een leuke avond en een mooie voetbalwedstrijd. Hoe triest dat ook is.

{image-old[62678][left-half][]}Een oplossing waar alle partijen tevreden over zouden zijn, was er niet. Dat gaf de KNVB ook toe. Het benadrukte één ding: incidenten zoals bij Ajax-AZ mogen niet meer gebeuren. Van Oostveen riep op tot een strengere voetbalwet en bijbehorende meldingsplicht voor hooligans met een stadionverbod. Hooligan Wesley heeft de boel verziekt voor Ajax en zijn mede-supporters. Dat is niet de schuld van de KNVB, maar van Wesley. Dat Ajax en fans die een kaartje gekocht hadden voor Ajax-AZ niet blij zijn met de KNVB-uitspraak is te begrijpen, maar de bond heeft gedaan wat het moest doen: de minst slechte oplossing kiezen.

Laten we nu vooral hopen dat de KNVB nooit meer zulke besluiten hoeft te nemen. 

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen