Rapport van Oranje tegen Slowakije

31 mei 2012, 13:00

De voorlaatste oefenwedstrijd van Oranje voor het Europees kampioenschap zit er op. In de Kuip tegen Slowakije was het resultaat (2-0) woensdag prima, maar het spel liet nog wel te wensen over. Waar ging het goed in deze wedstrijd en waar ging het minder? Tijd voor een individuele beoordeling van de Oranje-internationals.

Basisspelers

Maarten Stekelenburg: 6,0

De doelman van Oranje had weinig te doen deze wedstrijd. Bij de beste kans voor Slowakije, al in de derde minuut, kreeg de keeper van Roma hulp van het houtwerk. Het belangrijkste van deze wedstrijd voor Stekelenburg was dat hij geen last meer heeft van de schouderblessure die hem de vorige interlands aan de kant hield.

Stijn Schaars: 5,5

Een onvoldoende kan je hem niet geven, want Stijn Schaars deed weinig fout. Op de voor hem onbekende positie links achterin deed de middenvelder van Sporting geen gekke dingen. Opvallend was wel hoe vaak zijn medespelers hem oversloegen in de opbouw. Schaars kreeg amper ballen en had mede daardoor vrijwel geen enkele bijdrage aan het aanvalsspel van Oranje. Onopvallend optreden verder.

Wilfred Bouma: 5,0

John Heitinga: 6,5

Heitinga begint, mede door de blessure van Mathijsen, uit te groeien tot de rots in de branding van Oranje. Hij speelde tegen Slowakije misschien niet de beste wedstrijd uit zijn carrière, maar was wel continu bezig zijn medespelers, zoals Stijn Schaars en Ron Vlaar, te coachen. Heitinga is belangrijk voor dit Nederlands elftal.

Gregory van der Wiel: 5,5

Mark van Bommel: 7,0

Over Mark van Bommel hoeft niemand zich zorgen te maken. De middenvelder was ook tegen Slowakije de veldheer van Oranje en stond met een pass op Afellay aan de basis van de 1-0. Met zijn vorm zit het, ruim een week voor het EK, wel goed.

Nigel de Jong: 6,0

Tot driekwart jaar geleden leek Nigel de Jong zijn basisplek in Oranje verloren te hebben aan Kevin Strootman, maar inmiddels is De Jong weer zo goed als onomstreden. Tegen Slowakije speelde de middenvelder niet spectaculair, maar dat hoeft ook niet op zijn positie. De Jong weet wat er gevraagd wordt, zoals dat zo mooi heet. Voelt zich goed naast Van Bommel en omgekeerd is dat ook het geval.

Ibrahim Afellay: 7,5

Wesley Sneijder: 5,0

Arjen Robben: 5,5

Op het wereldkampioenschap van 2010 scoorde Robben tegen Slowakije de belangrijke 1-0, maar ditmaal speelde hij weinig klaar tegen deze tegenstander. Elke Slowaak weet dat Robben vanaf rechts naar binnen trekt en dus werd die kant meestal keurig afgedekt. Door zijn snelheid, actie en het feit dat hij Arjen Robben is gaat er altijd dreiging van hem uit, maar tegen Slowakije was het rendement mager.

Robin van Persie: 6,0

Arme Robin van Persie. Hij heeft het vertrouwen van de bondscoach, maar het publiek wil graag Klaas-Jan Huntelaar zien. En dus wordt iedere kans die hij mist, Van Persie aangerekend. Om wat krediet op te bouwen had Van Persie tegen Slowakije moeten scoren en die kans kreeg hij ook, maar hij mikte van dichtbij hoog over. Is hij de spits die Oranje nodig heeft? Van Marwijk vindt van wel, maar ook tegen Slowakije kon Van Persie niet overtuigen. Al was het spel van de Arsenal-spits ook zeker niet slecht.

Invallers

Ron Vlaar: 6,0

De Feyenoorder kwam halverwege de wedstrijd in de ploeg voor Wilfred Bouma en maakte een prima indruk. Hij oogde betrouwbaarder dan zijn voorganger en was in defensief oogpunt op geen foutje te betrappen. Een basisplaats tegen Noord-Ierland, zaterdag, lonkt voor Vlaar. En misschien, als Mathijsen niet fit is, ook op het EK.

Rafael van der Vaart: 6,5

Klaas-Jan Huntelaar: 6,5

De drang om te scoren spatte er vanaf bij Huntelaar, toen Oranje's nummer negen 25 minuten voor tijd in de ploeg kwam voor Robin van Persie. Scoren lukte niet, maar na een actie van de spits kon Van der Vaart wel de 2-0 binnenschieten. Als Huntelaar er in komt, gebeurt er iets. Het was geen toeval dat Oranje zijn beste fase van de wedstrijd kende, toen de spits van Schalke 04 net in het veld gekomen was.

Luciano Narsingh en Dirk Kuyt speelden te kort om voor een beoordeling in aanmerking te komen. Zij kwamen pas in de laatste tien minuten in de ploeg.

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen