Rapport van de eerste seizoenshelft

9 januari 2013, 10:15

Het eredivisieseizoen is over de helft, alle clubs hebben achttien van de totaal 34 wedstrijden gespeeld. Voordat in mei de prijzen verdeeld worden, is het tijd voor een tussenbalans. Welk cijfer staat op het rapport van de achttien eredivisieteams?

FC Utrecht: 8,5

Feyenoord: 8,5

Ook Feyenoord begint het nieuwe jaar met een fraai cijfer op het rapport. Je zou het bijna vergeten, maar de club raakte in de zomer zijn complete as (Ron Vlaar, Karim el Ahmadi, Otman Bakkal, John Guidetti) kwijt en moest door de beperkte financiële middelen in de zomer inventief zijn in de zoektocht naar vervangers. Als je dan halverwege het seizoen drie punten achter koploper PSV staat, kan je concluderen dat iedereen in Rotterdam-Zuid het afgelopen half jaar een topprestatie geleverd heeft.

RKC Waalwijk: 8

Vitesse: 7,5

Het is dat Vitesse een paar weken te vroeg aan zijn winterslaap begon, anders was deze 7,5 een negen geweest. Want als Vitesse het tegen VVV Venlo (3-1 verlies), RKC (2-2) en SC Heerenveen (2-1 verlies) niet zo lelijk had laten liggen, waren de Arnhemmers fier koploper in de Eredivisie geweest. Die drie resultaten zorgen voor een kleine kater, maar de zeges op Feyenoord, Ajax én PSV mogen niet vergeten worden. Na de winter moet blijken of de decemberdip een incident was.

PEC Zwolle: 7

PSV: 7

De koploper van de Eredivisie staat op dit lijstje in de subtop. De reden: gezien alle investeringen in de selectie die de club uit Eindhoven de laatste jaren gedaan heeft, móet PSV eigenlijk ook kampioen worden. Als je na achttien wedstrijden dan aan kop staat lig je op koers, maar het houdt allemaal niet over. PSV is nog te wisselvallig en was in de topper tegen Ajax zelfs ronduit slecht. Om de huidige koppositie te behouden, moet het de komende maanden echt nog een stukje beter.

FC Twente: 7

ADO Den Haag: 7

ADO Den Haag sluipt geruisloos richting de play-offs om Europees voetbal. De ploeg uit de Hofstad pakt overal zijn puntjes mee en hoewel het allemaal minder in het oog springt dan in het voor ADO zo succesvolle seizoen 2010/ 2011, toen het onder John van den Brom zevende werd en via de play-offs een Europa League-ticket pakte, staat de club nu bijna op dezelfde positie als toen. ADO is bezig aan een goed seizoen.

NEC: 6,5

Ajax: 6,5

Dit cijfer is door een Ajacied zelf gegeven, namelijk Toby Alderweireld. “We begonnen niet goed aan het seizoen, maar de laatste weken ging het richting de zeven of acht. Daarom komt het gemiddeld op een 6,5 uit”, zei de Belgische verdediger na de laatste wedstrijd van 2012, tegen FC Utrecht. Ajax begint januari in de wetenschap dat het er de afgelopen jaren altijd veel slechter voor stond, dus de club heeft alle reden om optimistisch te zijn. Zeker omdat het de laatste weken prima voetbalt.

Heracles Almelo: 6,5

VVV Venlo: 6

Voor VVV Venlo telt dit seizoen maar één ding: overleven. De eerste maanden van dit seizoen leek dat een onhaalbare opdracht, want de ploeg pakte slechts drie punten uit de eerste acht duels. Maar toen begin november de eerste overwinning behaald werd, uit bij AZ, kwam de ploeg los. Ook Willem II en Vitesse werden geklopt en met vijftien punten staat de ploeg nu zestiende. Dat is niet slecht en zeker gezien de stijgende lijn van de laatste twee maanden, verdient VVV een voldoende.

FC Groningen: 6

Willem II: 5,5

Als hekkensluiter van de Eredivisie staat Willem II nog relatief hoog op dit lijstje. Dat de club uit Tilburg een beter tussenrapport heeft dan een handvol andere teams, komt door de stijgende lijn die te zien is. Willem II pakt de laatste weken steeds vaker puntjes en heeft een manier van spelen gevonden, vol strijdlust, die voor geen enkele tegenstander eenvoudig te bestrijden is. Van de laatste vijf duels verloor Willem II er slechts één, dat zijn cijfers waar coach Jurgen Streppel tevreden over zal zijn. Als de club dit kan doorzetten, moet het directe degradatie kunnen ontlopen.

AZ: 5

SC Heerenveen: 5

Toen Marco van Basten tekende bij SC Heerenveen, dacht hij ongetwijfeld bij een stabiele subtopper te zijn beland. Maar vooralsnog is de club uit Friesland geen subtopper en niet eens een middenmoter, maar degradatiekandidaat. Het meest pijnlijk was de reeks die de club eind november en begin december neerzette, toen het uit duels tegen RKC, VVV, Willem II en Roda JC bij elkaar slechts twee punten haalde. Dankzij een 2-1 zege op Vitesse werd het jaar toch nog goed afgesloten, maar het zal in 2013 veel beter moeten. Anders haalt San Marco de zomer niet.

Roda JC Kerkrade: 5

NAC Breda: 4,5

Niet zo lang geleden reisde geen enkele ploeg graag af naar Breda. Voor eigen publiek kon NAC Breda van iedereen winnen, ook van de topclubs. Die tijden lijken ver weg en de 1-6 nederlaag tegen PSV op de slotdag van 2012 is veelzeggend. Niemand is meer bang voor NAC. Het won deze competitie pas drie keer, staat voorlaatste en moet dus nadrukkelijk vrezen voor degradatie. En omdat ook het spel niet bepaald hoopgevend is, moet NAC Breda in 2013 voor het ergste vrezen.

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen