Italië ditmaal wel de beste vanaf elf meter

30 juni 2013, 20:46   Bijgewerkt: 30 juni 2013, 22:10

Een tweede verloren penaltyreeks binnen drie dagen is Italië bespaard gebleven. Na de verloren, zenuwslopende serie vanaf elf meter in de halve finale tegen Spanje, was het land in de troostfinale tegen Uruguay (2-2) wel succesvol vanaf de stip.

De strijd om de derde plaats, het is een wedstrijd waar eigenlijk niemand op zit te wachten. Twee teams die teleurgesteld zijn over een misgelopen plaats in de finale, strijden in de 'troostfinale' om brons. Op het wereldkampioenschap is zo'n troostfinale al overbodig, laat staan op de Confederations Cup. Op een toernooi met slechts acht deelnemers strijden om plek drie, het is vermoedelijk alleen om commerciële en financiële redenen interessant. Sportieve redenen zijn er nauwelijks.

Toch zetten Italië en Uruguay zondag in Salvador hun beste beentje voor. De Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli had veel vaste krachten op de bank gelaten en de spelers die tegen Uruguay mochten opdraven, hadden er zin in. Ze wilden nog even laten zien dat ze hun plekje in de nationale selectie wel degelijk verdienen.

Het beste voorbeeld was Alessandro Diamanti. De middenvelder van Bologna was dit toernooi vooral reserve, maar wist zich tegen Uruguay te onderscheiden. Met twee fraaie vrije trappen stond hij aan de basis van twee Italiaanse goals. De eerste kwam via de paal en de rug van doelman Fernando Muslera voor de voeten van teamgenoot Davide Astori terecht, die de bal net voor de lijn het laatste zetje gaf. De tweede inzet van Diamanti, een kwartier voor tijd, ging in één keer tegen de touwen.

Coach Oscar Tabarez stuurde zijn best mogelijke team het veld in, met daarbij Edinson Cavani. De spits van het Italiaanse Napoli, in de belangstelling van Chelsea, hielp zijn land hoogstpersoonlijk aan een verlenging. Hij tekende na een uur met een schuiver voor de 1-1 en schoot tien minuten voor tijd, nadat Diamanti Italië weer op voorsprong had gezet, een vrije trap binnen.

Cavani zorgde er hiermee voor dat Italië, na de slijtageslag in de halve finale tegen Spanje, weer een verlenging moest spelen. Na een rode kaart (twee keer geel) voor Riccardo Montolivo moesten de Italianen het laatste deel van deze extra tijd zelfs met een mannetje minder spelen, maar de ploeg sleepte er een penaltyserie uit.

In de penaltyserie was Gianluigi Buffon de held van de Italianen. Hij stopte drie Uruguayaanse inzetten en bezorgde zijn land daarmee het brons op dit toernooi.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen