Schöne: "Dit seizoen niet achter feiten aan lopen"

28 juli 2013, 12:00

Met de Johan Cruijff Schaal heeft Ajax de eerste prijs van dit seizoen binnen. Een leuke binnenkomer, maar het hoofddoel komend jaar is die andere schaal. Nu de selectie deze zomer vooralsnog intact gebleven is, begint Ajax als topfavoriet aan het seizoen. "Met deze selectie moeten we vanaf het begin van het seizoen goed zijn."

Toen Ajax in mei voor de derde opeenvolgende keer landskampioen werd, ging de blik direct naar voren. Want opnieuw dreigde een leegloop, coach Frank de Boer ging er zelfs al voorzichtig vanuit dat zijn beste spelers zouden vertrekken. Met een vertrek van Siem de Jong, Christian Eriksen en Toby Alderweireld werd rekening gehouden, maar voorlopig zijn ze er allemaal nog. En heeft Ajax eindelijk eens een zomer achter de rug waarin het verder kon bouwen, in plaats van opnieuw moest beginnen.

De winst van de Johan Cruijff Schaal is, in dat licht bezien, geen verrassing. Meer dan ooit begint Ajax namelijk als topfavoriet aan het seizoen. Gemakkelijk ging het echter niet, want tegen het compact en zeer geconcentreerd spelende AZ kwam Ajax in de eigen ArenA 2-0 achter. In de verlenging wist de ploeg alsnog de winst te grijpen.

AZ speelde in de Amsterdam ArenA zoals veel teams dit seizoen zullen doen als ze tegenover Ajax staan. Het trok zich terug, hield de ruimtes klein en mikte op counters. Nu Ajax het seizoen als topfavoriet begint, zullen de meeste teams zichzelf komend jaar vooral ten doel stellen om de ploeg van coach Frank de Boer het voetballen onmogelijk te maken. “Maar dat was vorig seizoen eigenlijk ook al zo”, vindt de 27-jarige Schöne. “En toen gingen we daar prima mee om. Dus ik verwacht niet dat dat nu anders zal zijn.”

Als Eriksen, De Jong en Alderweireld inderdaad blijven, lonkt wederom een mooi seizoen voor de landskampioen. Een seizoen waarin Ajax mogelijk een keer niet in de eerste seizoenshelft achterop raakt.“De afgelopen jaren gingen we pas in de tweede helft van het seizoen goed voetballen, omdat er een nieuw team gebouwd moest worden. Met de ploeg die we nu hebben, moeten we vanaf het begin goed zijn. Zodat we een keer niet achter de feiten aan hoeven te lopen", lacht Schöne.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen