Rapport van de eerste seizoenshelft in de Eredivisie

3 januari 2014, 12:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Een maand of vijf geleden begonnen de achttien teams in de Eredivisie vol goede moed aan het seizoen. Nu de eerste helft van de jaargang 2013/2014 er op zit, is het tijd voor de eerste conclusies. Welk team overtrof in de eerste achttien wedstrijden de verwachtingen, wie stelde teleur? Een tussenrapport.

Go Ahead Eagles: 8,5

Adelaarshorst

Adelaarshorst

Vitesse: 8

Natuurlijk, je kan zeggen dat Vitesse zijn succes te danken heeft aan de link met Chelsea. Maar daarmee zou je de prestatie van coach Peter Bosz tekort doen. Na het vertrek van Wilfried Bony en Marco van Ginkel is hij er in recordtempo in geslaagd om een hechte ploeg te smeden. De enige smet op het afgelopen half jaar was de Europese uitschakeling tegen Petrolul Ploiesti, verder zijn de Arnhemmers bezig aan een topseizoen.

sc Heerenveen: 8

FC Groningen: 7,5

Toegegeven, de verschillen zijn klein. Twee of drie keer verliezen na de winterstop en FC Groningen kan zomaar ineens weer elfde staan. Maar toch. Dat de club het voetbaljaar 2014 begint als nummer zes van de Eredivisie, is knap. De beslissing van de clubleiding om de onervaren Erwin van de Looi een kans te geven als hoofdcoach, pakt vooralsnog goed uit. Hij zegt zinnige dingen, komt professioneel over en presteert goed.

Ajax: 7

FC Twente: 7

FC Twente begon met nieuw elan en zonder al te hoge verwachtingen aan het seizoen, maar presteert prima. De ploeg uit Enschede laat her en der nog onnodig punten liggen, maar laat over het algemeen heel aardig voetbal zien. Over de voorlopige derde plaats op de ranglijst kan men in de Grolsch Veste dik tevreden zijn.

SC Cambuur: 7

mascotte Camigo

mascotte Camigo

Heracles Almelo: 7

Everton, Samuel Armenteros, Lerin Duarte, Willie Overtoom en Marko Vejinovic. Deze vijf spelers voetbalden een jaar geleden nog voor Heracles en vormden het hart van het goedlopende team van toenmalig coach Peter Bosz. Het vertrek van dit vijftal was onvermijdelijk, maar maakte de opdracht voor de nieuwe coach Jan de Jonge loodzwaar. Dat hij met Heracles toch dertiende staat, vijf punten boven de rode streep, is prima.

NAC Breda: 7

Niet degraderen, dat is in deze financieel loodzware tijd de belangrijkste opdracht voor NAC Breda. Gezien de voorlopige twaalfde plaats op de ranglijst, vijf punten boven de gevreesde degradatiestreep, ligt de ploeg prima op koers. Als NAC in mei nog steeds op de twaalfde plek staat, zal iedereen in Breda dik tevreden zijn.

Feyenoord: 6,5

PEC Zwolle: 6,5

Wie dit rapport in september opgesteld had, had PEC Zwolle ongetwijfeld een negen gegeven. De ploeg won zijn eerste vier duels en was koploper in de Eredivisie. Maar van de veertien duels die volgden, won Zwolle er nog maar één. Dat is een reeks die past bij een degradatiekandidaat en dat is net wat Zwolle dit seizoen níet wilde zijn. Het moest snel beter, anders kan een seizoen dat zo mooi begon toch uitlopen op een deceptie.

FC Utrecht: 6,5

Heel opvallend was het optreden van FC Utrecht in de eerste seizoenshelft niet. Maar gezien alle blessures waarmee coach Jan Wouters te maken kreeg, is de huidige negende plaats helemaal niet verkeerd. Een topklassering zoals vorig seizoen zit er deze jaargang niet in, maar dat is geen schande. Als FC Utrecht de huidige positie na de winterstop vast kan houden, levert de ploeg uit de Domstad een goede prestatie.

RKC Waalwijk: 6,5

RKC Waalwijk gaat het zwaar krijgen, voorspelde coach Erwin Koeman voorafgaand aan het seizoen al. Hij had gezien dat zijn selectie niet bepaald overliep van kwaliteit en kreeg in de eerste maanden van het seizoen gelijk, want RKC kwam op de laatste plaats terecht. De komst van de transfervrije Evander Sno bleek vervolgens precies wat de club nodig had. RKC begon punten te pakken en staat nu zelfs net boven de rode streep.

AZ: 6

ADO Den Haag: 5,5

Het was een zwaar half jaar voor ADO Den Haag. De ploeg pakt niet genoeg punten om uit de gevarenzone te blijven en als het net weer even wat beter lijkt te gaan, zoals na de zeges tegen Vitesse (2-1) of FC Groningen (1-2), volgt direct weer een terugslag. ADO moet constanter gaan presteren en meer punten pakken in eigen stadion, wil het deelname aan de nacompetitie ontlopen. Wat ADO tot dusver heeft laten zien, is niet genoeg.

NEC: 5

Roda JC Kerkrade: 5

Het was eind oktober en Roda JC kraaide victorie. De ploeg had zojuist binnen vier dagen twee keer gewonnen van PSV, in de competitie en de beker, en stond keurig in de subtop van de Eredivisie. Wellicht leidde dat tot enige vorm van zelfoverschatting in Kerkrade, want sindsdien heeft de club geen pepernoot meer geraakt. Het kon niet winnen van negen AZ'ers, kreeg thuis een pak slaag van Go Ahead en pakte niet één punt in de laatste vier duels. Het gevolg: een plek in de gevarenzone van de Eredivisie én een onvoldoende op dit tussenrapport.

PSV: 4,5

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen