Cillessen: "Misschien niet netjes, maar het hoort erbij"

8 juni 2014, 09:00   Bijgewerkt: 7 juni 2014, 17:43

In aanloop naar het wereldkampioenschap in Brazilië blikt FCUpdate.nl met Oranje-internationals terug op het eerste WK dat ze bewust hebben meegemaakt. In het derde deel: Jasper Cillessen (25) over het WK van 1998, de lange pass van Frank de Boer en het slimmigheidje van Edwin van der Sar.

Het eerste WK dat Cillessen bewust meemaakte, was het toernooi van 1998 in Frankrijk. De huidige keeper van Ajax was op dat moment pas negen jaar oud, maar volgde het evenement op de voet. "Ik keek alles. Soms miste ik een wedstrijd omdat ik naar bed moest, maar dan keek ik hem de volgende dag gewoon terug. Wat me het meest bijgebleven is van dat wereldkampioenschap, is de wedstrijd van Nederland in de kwartfinale tegen Argentinië. Die fantastische lange pass van Frank de Boer op Dennis Bergkamp, waaruit de 2-1 viel."

Niet alleen De Boer en Bergkamp speelden een hoofdrol in die wedstrijd, ook Edwin van der Sar had een belangrijke bijdrage aan het succes. Bij een stand van 1-1, toen Oranje door een rode kaart van Arthur Numan met een mannetje minder stond, zorgde hij er voor dat ook Argentinië een speler kwijtraakte. De keeper ging gretig naar de grond, nadat de Argentijnse vedette Ariël Ortega met diens hoofd tegen de kin van de doelman aankwam. Het leverde Ortega een rode kaart op, waarna Oranje het duel met tien tegen tien naar zich toetrok. "Een slimmigheidje", zegt Cillessen lachend over de actie de huidige Ajax-directeur. "Die horen er ook bij."

Dergelijke acties zijn geoorloofd op momenten dat het er echt toe doet, vindt Cillessen. "Ik was vroeger altijd al fan van Oliver Kahn (oud-keeper van Duitsland en Bayern, red.), die was niet vies van zulke dingen. Misschien is het niet netjes om een rode kaart uit te lokken, maar als het goed uitpakt hoor je daar later niemand over."

Het vorige WK, dat van 2010, bekeek Cillessen vanaf huis. "Met familie. Of iemand in mijn omgeving toen riep dat ik vier jaar later het WK zou spelen? Ha, nee. Wie dat toen geroepen had, was waarschijnlijk opgesloten. Toen was ik nog niet eens eerste keeper van NEC. Het is snel gegaan met me, de afgelopen jaren", glundert hij.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen